INFORÁDIÓ 
2020. február 29. szombat
Elemér

időjárás

figyelmeztetés

havazás

hófúvás

ónos eső

Kiadták a figyelmeztetést, érkezik az igazi tél

Kiadták a figyelmeztetést, érkezik az igazi tél

Infostart

Jelentős mennyiségű csapadék várható az országban szombat éjfélig. Lesz, ahol hó esik, máshol ónos eső várható, északnyugaton pedig széllökések veszélye miatt figyelmeztetnek. Első- és másodfokú figyelmeztetéseket is életbe léptettek.

Narancs színű, a három fokozatú veszélyességi skálán közepes szintű figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat több órás ónos eső miatt szombat estig Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területére.

Ugyanígy narancs figyelmeztetést léptettek életbe hófúvás és hótorlaszok kialakulásának veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területén.

Jelentős mennyiségű csapadék

Szombaton a reggeli óráktól délnyugat felől terjedve jelentős mennyiségű (általában 10-20 mm) csapadék várható az országban, amelyek halmazállapota eleinte eső formájában valószínű, majd északkelet felől egyre nagyobb területen havazásba, az Alföldön ónos esőbe, fagyott esőbe válthat a halmazállapota. 

Havazás, hófúvás, viharos szél

Szombaton a délutáni óráktól északkelet, illetve északnyugat felől egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. Az ország északkeleti harmadában és az Alpokalján síkvidéken általában 5-10 cm körüli, általában az ország északi felében 5 cm körüli hó hullhat, ennél kisebb mennyiségű megmaradó hó a Dunántúl déli felében valószínű. Alacsonyabb valószínűséggel és időszakosan kisebb területen az Alföld északi részén 15 cm körüli hórétég sem zárható ki az Alpokalján kisebb területen 15 cm feletti hóréteg is kialakulhat. 

Hófúvásra általában az ország északi területein számíthatunk, erős hófúvásra az Északi-középhegységben, annak előterében, kiemelten a Bodrogközben számíthatunk, ezeken a részeken viharos (60-80 km/h, kis területen akár efeletti) széllökések valószínűek. A várhatóan kevésbé havas alföldi térségében helyenként 70 km/h körüli széllökések fordulhatnak elő északkeleti irányból. 

Ónos eső, fagyott eső

Szombaton a késő délutáni, esti óráktól általában az ország délkeleti harmadában ezen belül kiemelten az Alföldön, annak is főként egy délnyugati-északkeleti tengelyében az eső, illetve időszakos havazás mellett jelentős mennyiségű ónos eső vagy - bizonytalan módon - fagyott eső hullhat az éjféli órákig.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018