eur:
395.26
usd:
366.14
bux:
65422.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Hajnalig tartó Csángó bál lesz a Millenárison

Hajnalig tartó Csángó bál lesz a Millenárison

Tizenkét órás programmal és hajnalig tartó táncházzal várja az érdeklődőket szombaton az idei, 22. Csángó Bál. A Millenárison szombaton egész nap tartó programokról és a csángókról Diószegi László, a színpadi műsor rendezője beszélt az InfoRádiónak.

Idén a húsvéttól a pünkösdig tartó időszakhoz kötődő hagyományok, népszokások köré épülnek a színpadi előadások, amelyen a gyimesi, a moldvai és a bukovinai csángók is bemutatkoznak, mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

A színpadi műsorokat csángó vonatkozású magyar művészek - Zurgó Együttes, Berecz András - színesítik. Emellett fotó- és kerámiakiállítással is várják az érdeklődőket.

Azt is mondta, hogy a csángók nagyon sokáig a román asszimilációs politika célpontjai voltak, de sikerült ebből a megsemmisülésre ítélt helyzetből lassan kiemelni őket. A 2001-ben elkezdődött magyar nyelvoktatási programban 29 faluban 2000 diák 44 pedagógus segítségével tanul magyarul a csángó lakta régiókban.

Hajnalig tartó Csángó bál lesz a Millenárison

Diószegi Lászlót, a színpadi műsor rendezője az InfoRádiónak elmondta: a csángó bálok Budapest szívébe hozzák e különleges népcsoport életét. "Ebben a kétmilliós elidegenedett városban ez különlegesség" - mondta Diószegi László.

A színpadi műsor a havajgatás témája köré szerveződik.

A tavasz a szerelem, a párválasztás és a havajgatás időszaka. Ez utóbbi a csángó hagyományban a szerelmes dalok tilinkón való előadását és énekes kíséretét jelenti.

A rendezvényen ott lesznek a Moldvából és Gyimesből érkező táncosok és énekesek. Különlegesség, hogy bukovinai székelyek, aldunai csángók is csatlakoznak a programhoz.

A Csángó Bál színpadi műsora hagyományosan úgy áll össze, hogy a falusi táncosok, zenészek mellett a Magyarországon, Budapesten csángó népzenével foglalkozó legjobb előadók is fellépnek. Az idei műsorban Berecz András, Fábri Géza, a Somos Együttes és a Zurgó Együttes szerepel, hogy csak néhányat mondjak - sorolta Diószegi László.

A műsor után valódi bállá alakul a rendezvény, amikor több száz ember táncolja a csángó táncokat. Ezek közül a moldovai csángó táncok körtáncok, és nem kell különösebb táncos előképzettség ahhoz, hogy be tudjon valaki állni a körbe, ezért minden érdeklődő részt vehet a báli táncban.

  • A színpadi műsor előtt 17.30-18.45 között gasztronómiai bemutató lesz a Millenáris Park B épületének előterében, ahol a közönség megismerheti, hogyan készül a csángó puliszka.
  • A Csángó Bálon fényképészek, textil- és kerámiaművészek mutatják be a csángó kultúrkörből merített munkáikat. Kiállításunkon a Prima Primissima díjas Petrás Mária keramikus alkotásait és Harangozó Imre néprajzkutató csángóföldi fényképfelvételeit tekinthetik meg.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×