eur:
389.11
usd:
360.57
bux:
68019.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Emberi és madáréletet mentenek a keresőkutyák

Emberi és madáréletet mentenek a keresőkutyák

Újabb méreg- és tetemkereső kutyák állnak szolgálatba, hogy az emberre is rendkívül veszélyes idegméreggel elpusztított parlagi sasok és más ragadozók nyomára bukkanjanak. De nemcsak a mérgező tetemeket gyűjtik be sikerrel a keresőkutyák, hanem az illegális csapdákat kihelyező, bűncselekményt elkövető emberek megtalálásában is segítenek.

A parlagi sas kiemelten veszélyeztetett és fokozottan védett madárfaj – hangsúlyozta az InfoRádiónak Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója. A Kárpát-medencében 270 költőpárról van tudomása a szakembereknek, ebből 200 madárcsalád él Magyarország területén, épp ezért a faj védelmében hazánknak igen nagy szerepe van – tette hozzá.

Egyesek – vagyonvédelmi indokkal – madárcsapdákat helyeznek ki, a mérgezett csalianyagot megtalálják és elfogyasztják a ragadozó madarak, így a parlagi sas is. Ráadásul rajtuk kívül

a tápláléklánc őket követő tagjai is elpusztulnak a méreg hatására

– hívta fel a figyelmet a nemzeti park igazgatója.

Az alkalmazott szer az idegméregként ható karbofurán, mely

kis mennyiségben is halálos lehet, és akár emberre is veszélyt jelent.

A szakértő így óva intett attól, hogy egy ilyen csalit valaki megérintsen, netán megnyalja utána a kezét. Az ilyen szert kihelyező személy azontúl, hogy 

természetkárosítás és állatkínzás bűncselekményét követi el, emberi életet is veszélyeztet. 

A jelenség észlelése után kutyás keresőegység megy ki a helyszínre, és felkutatja a kihelyezett csalikat, valamint a mérgezett tetemeket. Ezeket a szakszerű begyűjtést követően megsemmisítik, majd a keresők az eset felderítésében is részt vesznek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egyetlen keresőegysége eddig közel kétszáz esetben járt sikerrel.

Az újonnan kiképzett két méreg- és tetemkereső kutya országos illetékességgel dolgozik majd, tehát a Kiskunsági Nemzeti Park – illetékességi területén túl – más parkok igazgatóságával is együttműködik, amennyiben a társszervezetek jelzik hasonló jelenségek észlelését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×