eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Váratlan veszély fenyegeti a lakástulajdonosokat

Váratlan veszély fenyegeti a lakástulajdonosokat

Noha terjednek az otthonokban az úgynevezett okosmegoldások, sőt hazánkban is hívószó lett az okoslakás, számos biztonsági veszélyt rejtenek magukban ezek a kényelmi lehetőségek. Szakértők szerint ráadásul az sem egyértelmű, mi számít okoslakásnak, a technológiai fejlődés mellett pedig az elavulás is nagy kérdés - írja a Magyar Idők.

Egy magyar startup a világon elsőként fejlesztett olyan rendszert, amely okosotthonokkal kommunikáló okos társasházakat vagy akár okos lakóparkokat hoz létre. A rendszer képes kapcsolódni a legtöbb nagy gyártó rendszeréhez, az egyes lakásokat és az egész társasházat egy rendszerként kezeli.

A lakásépítések újbóli fellendülésével az okosotthonok is előtérbe kerültek. Szinte nincs olyan nagyobb fejlesztő, amely ne kínálna okosmegoldásokat új lakásaihoz, a piaci versenyben tényező lett az „okosság”, noha a jelek szerint inkább a kínálat teremti az igényt ezekre. Az OTP Ingatlanpont már év elején jelezte, hogy az okosotthon kifejezés az év egyik slágere lesz.

Ám tulajdonképpen még az sem egyértelmű, hogy az okosotthon meghatározás pontosan mit takar. Sokféle megoldás, alkalmazás jöhet ugyanis szóba a távirányításos redőnytől kezdve a telefonról vezérelhető és megfigyelhető berendezések láncolatáig – mondta a Magyar Időknek Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint az a probléma, hogy akár a csak az előbbivel felszerelt lakást is okosként hirdetik a piacon.

A legnagyobb gondot a biztonság jelenti. A Sophos biztonságtechnikai cég szerint ha olyan intelligens háztartási eszközök vannak egy otthonban, amelyek interneten keresztül, távolról is elérhetők, és képesek egymással akár önállóan is kommunikálni, akkor számos kockázatnak és veszélynek van kitéve a lakás.  Óvintézkedéseket téve persze sok kellemetlenség megelőzhető, de a jelek szerint erre kevés figyelmet fordítanak a felhasználók.

Az is nagy kérdés, hogy mi lesz pár év múlva egy adott rendszerrel, nem avul-e el, lehet-e frissíteni - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×