eur:
393.94
usd:
369.22
bux:
65720.4
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Államférfi-stratégia az uniós politikában

Államférfi-stratégia az uniós politikában

A magyar-lengyel politikai kiállásnak és a Visegrádi 4-eknek köszönhetően soha nem látott mértékben sikerült a figyelmet a közép-európai régióra irányítani – mondta az InfoRádiónak Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet a lengyel kormányzás félidejében rendezett konferenciát a varsói kormány tevékenységéről, lengyel és magyar perspektívából vizsgálva azt.

Az intézet vezetője szerint a konferencia legfontosabb tanulsága az volt, hogy a

„visegrádi együttműködés alapját adó lengyel-magyar barátság”

nem csak a migráció ügyében és a nemzetek Európája koncepciójában létezik, hanem számos más területen is. A rendezvényen szó esett a védelempolitikai és további együttműködési lehetőségekről, például a katonai eszközök közös beszerzéséről. De beszéltek a családpolitikáról is, ennek során kiderült, hogy ezen a területen a lengyelek osztják a magyar kormány álláspontját. Az elmúlt két évben megduplázták az erre a területre szánt költségvetésüket.

Az intézetvezető szerint a magyar és lengyel kormányzatra egyaránt jellemző, hogy „államférfi-stratégiát” követnek uniós politikájuk során, vagyis diplomatikus tárgyalások helyett a nemzeti érdekérvényesítést választják, akár konfliktusok árán is. Hogy melyik a sikeresebb módszer, nehéz megítélni, de az egészen biztos, hogy a

soha nem látott mértékben sikerült a figyelmet a régióra irányítani

– véli az elemző. Bár a sajtó negatív, de a megítélés egyre pozitívabb, hiszen a gazdasági, demográfiai és statisztikai adatok javuló tendenciát mutatnak, ami ezen országok a befolyását növeli az európai unió döntéshozatalában – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×