eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Budapest az unió nélkül is szabályozza az élelmiszerek kettős minősége okozta helyzetet - a nap hírei

Egy év haladékot kap a CEU a kormánytól, amely a felsőoktatási törvény módosítását kezdeményezi. Az iráni atomalku felmondását helyezte kilátásba az amerikai elnök.

A schengeni megállapodás megvédésére és betartására szólította fel az Európai Unió intézményeit Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi négyek pozsonyi kormányfői találkozóján. A kormányfő az élelmiszerek kettős termékminőségéről tartott konferencián lehangolónak nevezte azt a kisszerűséget, amellyel a nagy, nemzetközi cégek átverik a közép-európai fogyasztókat. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az InfoRádiónak azt mondta: a V4-ek tetteket várnak az Európai Bizottságtól, szlovén javaslatra szakértői munkacsoport alakul, amely egységesíti a szempontokat a vizsgálatokat és a módszereket.

A felsőoktatási törvény módosításával egy évvel meghosszabbítja a Magyarországon működő külföldi egyetemekre vonatkozó határidőket a kormány.Trócsányi László igazságügyi miniszter elmondta: ez azt jelenti, hogy ha a parlament elfogadja az erről szóló törvénymódosítást, akkor a CEU-nak 2019 január elsejéig kell megfelelnie az új feltételeknek.

110 millió forintos keretösszegből kollégiumi modellprogramot indít a hátrányos helyzetű felsőtagozatos diákok számára a kormány. Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár az InfoRádióban elmondta: a most 6 intézményt érintő modellprogram később bővíthető.

Megállapodott a béremelésről és a létszámbővítésről a szakszervezetekkel a Tesco. A vállalat szeptember elsejétől bruttó 179.000 forintra emeli a havi bérminimumot. Minden teljes munkaidős, áruházi, valamint raktári munkatárs fizetése legalább bruttó 191.000 forint lesz. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban azt mondta: a bruttó 25 százalékos béremelés mintegy 10 ezer munkavállalót érint.

Vasárnapig lehet támogatásért pályázni kazáncseréhez az Otthon melege programban. A kérelmeket elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani.

A nemzeti bank elnöke szerint az elmúlt 8 évben Magyarország gazdaságtörténeti léptékű eredményeket ért el. Matolcsy György egy szakmai konferencián arról beszélt, hogy a kormány és a jegybank intézkedései mostanra elindították a versenyképességi fordulatot. Nagy Márton, az MNB alelnöke arról beszélt, hogy 2020-ig biztosan 9 tized százalék marad az alapkamat.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Katalónia függetlenné válása dominóhatást válthatna ki, és megnehezítené a kormányzást Európában. Jean-Claude Juncker közölte: Brüsszel csak akkor vállalhat közvetítői szerepet, ha arra mindkét oldal felkéri.

Újabb szigorú szankciókat vezet be Iránnal szemben az Egyesült Államok, a büntető intézkedések az iráni Forradalmi Gárdát érintik - jelentette be az amerikai elnök. Donald Trump szerint ha a kongresszus nem cselekszik, a Fehér Ház felmondja az Iránnal kötött többhatalmi atomalkut. Haszan Róháni iráni elnök és Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy reagált, hogy egy ország sem mondhatja fel az Iránnal kötött nukleáris megállapodást. Moszkva hasonló álláspontot képvisel az ügyben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×