eur:
389.11
usd:
361.96
bux:
68500.95
2024. május 8. szerda Mihály

Az 500 ezer forintos havi fizetésért sem talál óvónőt a borsodi település

Sokan felkapták fejüket a hírre, miszerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán hatalmas fizetéssel csábítják az óvodapedagógusokat. A mintegy 600 fős falu önkormányzata bruttó 350-520 ezer forintot sem sajnálna, hogy valaki végre elvállalja a megbízatást, de ennyi pénzért sem találnak óvónőt. Az egyik jelentkező még több havi fizetést kért.

A falu nehéz helyzetét jól mutatja, hogy akár pályakezdőknek is megadnák ezeket az összegeket. Pedig a pedagógus-bértábla alapján a frissen végzettek legjobb esetben is csak bruttó 196 ezer forintot vihetnének haza. Ez nem sokkal több, mint a fele a jól csengő bruttó 350 ezres fizetésnek. Az utóbbi összeget csak úgy kaphatnák meg, ha az önkormányzat saját keretéből kipótolja a papíron járó béreket - írja a hvg.hu.

Összehasonlításképpen, hogy mennyire számít mesésnek a határmenti falu ajánlata: a bértábla szerint egy több mint 30 éves gyakorlattal rendelkező, mesterfokozatú óvodapedagógusnak jár bruttó 360 ezer forint. Bruttó félmilliós fizetésről azonban még a pedagógus II. kategóriába tartozó, 40 éves szakmai tapasztalattal rendelkező mesterfokozattal rendelkező pedagógusok sem álmodozhatnak.

Sok az érdeklődő, de nem szerződik senki

Beri Tamás, az egyhamar híressé váló Tornanádaska polgármestere arról beszélt a hvg.hu-nak, hogy bár szép számmal vannak érdeklődők, még senkit sem sikerült találnia a meghirdetett óvónői állásra. Még jobban meglepődtünk, amikor elárulta: ennek az az oka, hogy sokan kevesellték az első hallásra mesésnek tűnő fizetést, mondván, máshol sem kapnak jelentősen kisebb összeget. Volt, aki óvodavezetőnek jelentkezett, és bruttó 580 ezer forintot kért volna, tehát többet, mint amennyiről a hirdetés szólt. Arra is volt példa, hogy az egyik jelentkezővel 420-450 ezer forintos fizetésről alkudozott.

“Muszáj lesz megadnom, érzik, hogy bajban van a település”

– mondta kissé letörten a település vezetője. Lassan két éve keres óvónőt, 3-4 dolgozót tudna felvenni. A jelenlegi óvónőkre is gondolnia kell, vagyis kénytelen lesz megemelni a bérüket, mert mint fogalmazott: “a faluban az oktatás a legfontosabb”.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×