eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A miniszterelnök szerint Magyarország jövőjét az ország minden pontján írják - a nap hírei

A választásokig nem vesz részt ötpárti egyeztetéseken és nem kezdeményez parlamenti vitanapot az MSZP. Jövő csütörtökig vár választ a spanyol kormány a katalán vezetésről arra, hogy kinyilvánította-e az országrész függetlenségét.

A miniszterelnök szerint Magyarország jövőjét már nemcsak Budapesten, hanem az ország minden pontján írják. Orbán Viktor Kelet-Magyarország legnagyobb logisztikai bázisának átadásán Nyíregyházán nagy magyar sikertörténetnek nevezte a beruházást, és kiemelte: az ország lassan a saját lábán áll, minden héten egy-egy új beruházás-fejlesztés újabb visszajelzés arról, hogy a munkának van értelme.

A magyar külügyminiszter szerint a Nyugat-Balkán biztonságának garanciája az uniós és NATO-csatlakozási folyamatok felgyorsítása. Szijjártó Péter a visegrádi négyek és a nyugat-balkáni országok külügyminisztereinek tanácskozása után kijelentette: az instabil és feszültségektől terhelt Nyugat-Balkán komoly kockázatot jelent Közép-Európának és egész Európának. A V4-ek tárcavezetői határozottan kiálltak az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése mellett.

Műszaki, szakmai, biztonsági kérdésekben nem lehet és nem is akarnak titkolózni a paksi bővítéssel összefüggésben - közölte a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter. Süli János az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában elmondta: az orosz-magyar megvalósítási dokumentáció titkosságának feloldása már folyamatban van. Hozzátette: a magyar fél már meghatározta azokat a részeket, amelyek nyilvánosságra hozhatók, ez a teljes anyag mintegy 90 százaléka, jelenleg az orosz fél hozzájárulását várja.

A választásokig nem vesz részt ötpárti egyeztetéseken és nem kezdeményez parlamenti vitanapot az MSZP. A szocialista frakció vezetője közölte: pártja nem fordul a köztársasági elnökhöz és az Alkotmánybírósághoz sem. Tóth Bertalan elmondta: a szocialisták folytatják szembesítő kampányukat és részországgyűléseket is tartanak.

Bírálták az MSZP döntését az ellenzéki pártok. Az LMP szerint a devizahitelesek lesznek a vesztesei annak, ha az MSZP nem járul hozzá a parlamenti vitanaphoz. A Jobbik a kormányváltás elárulásának, az ellenzéki szerep szándékos gyengítésének és a baloldali szavazók eladásának tartja a szocialisták lépését.

A főpolgármester továbbra is kifogásolja, hogy a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos népszavazás eredménye nem adna választ arra, hol épüljön meg a védmű. Tarlós István szerint a Kúria által hitelesített népszavazási kérdés csak időhúzás. Hozzátette: a fővárosi szintű referendumhoz 700 ezer érvényes szavazat kellene, miközben a legutóbbi önkormányzati választáson összesen 600 ezren vettek részt.

A vidéki háztartások ötöde kéményellenőrzés nélkül maradhat idén. A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete reprezentatív kutatása azt állapította meg, hogy a Katasztrófavédelem a vidéki házak 20 százalékában nem fogja tudni elvégezni a kötelező kéményellenőrzést, október 7-ig a magántulajdonú ingatlanok mindössze 61 százalékában végeztek a munkával.

Jövő csütörtökig vár választ a spanyol kormány a katalán vezetésről arra, hogy kinyilvánította-e az országrész függetlenségét. Mariano Rajoy miniszterelnök: Madrid el kívánja kerülni a zűrzavart, amelyet a katalán kormány vezetői hoztak létre. Carles Puigdemont katalán elnök keddi parlamenti beszédében arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon. Ezután a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták a függetlenségi nyilatkozatot, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

A világon kétszázmillió fölé emelkedett a munkanélküliek száma az idén, tavalyhoz képest a növekedés csaknem 3 és fél millió - áll az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének jelentésében. A munkanélküliek számának növekedése elsősorban arra vezethető vissza, hogy stagnálnak és nem fejlődnek a kis- és közepes vállalkozások, amelyek a fő munkaadók a fejlődő országokban.

Deák Júlia kisfilmje nyerte az Európai Független Filmdíj Legjobb Rövidfilm kategóriájának Platina díját. Az Azonosítás egy 17 éves lányról szól, aki az 1944-es halálmenet helyszínét próbálja megtalálni Budapesten. Az alkotás korábban a Svájci Nemzetközi Filmfesztivál díját is elnyerte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×