eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megszokhatjuk a havi 520 ezer forintos óvónői fizetéseket?

Hatalmas szenzációként robbant a hír, miszerint pályakezdőknek is fizetne 350-520 ezer forintos bért a Borsod megyei Tornanádaska. Várhatóan egyre több ilyen hirdetés lesz - vélekedik Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének vezetője.

A rekordösszegű fizetést kínáló álláshirdetést a falu polgármestere tette közzé közösségi oldalán. Az 520 ezer forintos összeg majdnem a háromszorosa annak, amit a közalkalmazotti bértábla egy főiskolai végzettségű, pályája elején járó óvónőnek kínál, ez ugyanis mindössze bruttó 177 ezer forint - írja az mno.hu.

Míg a 2015/2016-os tanév adatai szerint Borsodban 10,8 óvodás jutott egy óvónőre, addig például ez a szám Somogyban csak 9,6 volt. A közigazgatási állásokat összesítő kormányzati portálon 180 találatot lehetett látni pénteken, ha valaki az óvodapedagógust kereső hirdetéseket kívánta böngészni; ezek tizedét Borsodban adták fel. A Pedagógusok Szakszervezete azt közölte, hogy saját megyei szervezetétől is úgy tudja, hiány van Borsodban az óvodapedagógusból.

– A tornanádaskai eset elszigetelt lehet, ennyire egyelőre nem riasztó az óvodapedagógus-hiány. Ugyanakkor évről évre rosszabb lehet a helyzet – erről beszélt a lapnak Makár Barnabásné, a PSZ ügyvivői testületének tagja, aki maga is Borsodban dolgozott. Mint elmondta, amikor a hetvenes években nagy méretű óvodákat építettek jellemzően a nagyobb városokba, rengeteg óvónőt képeztek.

Ám ez a korosztály hamarosan nyugdíjba megy, így egyre nagyobb probléma az óvodapedagógusi állások betöltetlensége. Bár biztató, hogy az óvodapedagógusi szak a legnépszerűbbek között van a felsőoktatásban, közel sem biztos, hogy az itt végzők valóban óvónők is lesznek. – Sokan inkább elmennek Angliába bébiszitternek – mondta a PSZ szakembere, hozzátéve: a tapasztalat azt mutatja, hogy kevés óvodapedagógus és pedagógus marad a pályán.

Eddig a növekvő orvoshiány volt jellemző, hogy nincs elég háziorvos, gyermekorvos, de 2-3 év múlva pedagógusból sem lesz elég – mondta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) vezetője. – Vannak olyan területek, ahová nem megy senki, úgyhogy várhatóan egyre több ilyen hirdetés lesz – jegyezte meg.

Most az országban nagyjából mindenki egyformán keres a szakmában, vagyis vissza kell majd hozni a pótlékokat. Szerinte a probléma azokon a területeken fog elharapózni, ahol sok apró falu található. Így például gond lehet a Dél-Dunántúlon, Zala megye egyes részein, Nógrádban és Borsodban. – Az eset rávilágít, hogy nagyon komolyan kell foglalkozni a munkaerő-áramlással. Különféle megoldásokat kell majd találni az egyes területeken; ami igaz lesz Zalára, az nem működik majd Borsodban – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×