eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A munkát terhelő adók folyamatos csökkentéséről beszélt a miniszterelnök - a nap hírei

A migrációt és a terrorfenyegetettséget tartja az Európát érő legnagyobb kihívásnak a külgazdasági és külügyminiszter. A Brexit után is változatlan jogokat biztosítana az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgároknak a londoni kormány.

A munkát terhelő adók folyamatos csökkentéséről beszélt a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: az alacsony adókulcsokkal munkára kívánja ösztönzi az embereket a kormány. Megerősítette azt is, hogy ősszel ismét lesz nyugdíj-kiegészítés.

Magyarország más megoldást keres demográfiai és munkaerő-problémáira, mint a bevándorlóországok - jelentette ki a miniszterelnök Varsóban. Orbán Viktor a lengyel kormányfővel folytatott tárgyalás után politikai indíttatásúnak minősítette a Lengyelországgal szembeni uniós fellépést, és kifejezte szolidaritását minden ehhez hasonló ügyben érintett tagállam felé.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Európának a hidegháború lezárása óta nem kellett ennyi súlyos kihívással szembenéznie, mint jelenleg. Szijjártó Péter New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés általános vitáján tartott felszólalásában komoly problémának nevezte a migrációt, illetve a terrorfenyegetettséget. A régiót érintő kihívások között említette még a Kelet és a Nyugat közötti kiegyensúlyozott együttműködés megteremtésének szükségességét, továbbá a nemzeti kisebbségek jogainak megvédését.

Történelmi pillanatnak nevezte a magyar országkockázati mutató, a CDS-felár 100 pont alá csökkenését a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály hangsúlyozta: a kedvező változás azt jelzi, hogy a magyar gazdaság jó pályán van, az államadósság egyre olcsóbban finanszírozható, ami egyre kisebb problémát jelent a gazdaság számára.

Budapest történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztését ígéri az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence bejelentette: az idén 22 milliárd forint jut 17 budapesti és 6 Pest megyei intézmény fejlesztésére. A pénzből több kórház eszközparkja és informatikai rendszere újulhat meg, épületrekonstrukciók és új tömbök építése valósulhat meg. Hozzátette: a szuperkórházak építése 2019-ben kezdődhet és 2025-ben zárulhat le.

Az MSZP szerint ezen a nyáron is milliárdokat spórolt a rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetésén a kormány, mert 208 ezer gyermekből 80 ezer nem kapta meg az egyszeri napi meleg ételt. Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: hétfőn ismét benyújtja a tavasszal már lesöpört törvénymódosítását, amely biztosítaná, hogy a kormány a gyermekétkeztetésre szánt összeget csak a gyermekekre költheti.

Az LMP a költségvetési kiadások 20 százalékát fordítaná oktatásra, mert elsődleges célja, hogy tíz magyar felnőttből legalább négynek legyen felsőfokú végzettsége. Ikotity István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kiemelte: Magyarország annál könnyebben veheti a jövő kihívásait, minél többen szereznek diplomát.

Tiltakozik a Kéményseprők Országos Szakszervezete a belügyminiszter által tegnap benyújtott törvénymódosító javaslat ellen, amely szerint a családi házakban a jövőben nem lenne kötelező a kéményellenőrzés. Az érdekképviselet szerint a tárca beismerte, hogy képtelen biztosítani magyar családok százezreinek biztonságát, ezért lemondásra szólította fel a belügyminisztert, ha nem vonja vissza a javaslatot.

Jövő ősztől lesz látogatható teljes egészében a felújított Szépművészeti Múzeum - közölte az intézmény főigazgatója. Baán László az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a múzeum csaknem fele újul meg. Hangsúlyozta: több mint 2 ezer négyzetméternyi, korábban raktárként használt területet vehet birtokba a nagyközönség annak köszönhetően, hogy a raktározási funkciók jelentős részét átvette a Szabolcs utcában létrehozott bázis.

Az Egyesült Királyság kilépése is után is változatlan jogokat biztosítana az ott élő uniós állampolgároknak a londoni kormány, amely ugyanezt kéri a brit állampolgárok számára is a tagországoktól - közölte a brit miniszterelnök. Theresa May Firenzében tartott beszédében hangsúlyozta: országa eleget tesz az unió felé vállalt pénzügyi kötelezettségeinek. Konstruktívnak nevezte a brit miniszterelnök szavait Michel Barnier. az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója.

Londonban vádat emeltek az egy héttel ezelőtti metrómerénylet után először őrizetbe vett fiatal férfi ellen. A 18 éves Ahmed Hassant gyilkossági kísérlettel és robbanószerrel visszaéléssel vádolják. A hatóságok gyanúja szerint ő helyezte el a pokolgépet a londoni metró egyik szerelvényén. A szerkezet nem robbant fel, de lángra kapott, és 30 utas könnyebben megsebesült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×