eur:
394.38
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Súlyos ára lehet a béremelésnek

A fogyasztói árak emelésével, a beszállítói tarifák letörésével, a beruházások elhalasztásával, üzletbezárásokkal, gyengébb színvonalú kiszolgálással reagálnának a multinacionális láncok arra, ha a munkavállalók több bért követelnek – jelentette ki a Magyar Időknek a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, Dávid Ferenc. A Munkástanácsok szerint azonban változtatni kell, mert a nemzetgazdasági átlaghoz képest alacsonyak a keresetek.

Káros következményei lehetnek lakossági ellátásban, ha az ágazati munkavállalók túlfeszítik a húrt, és a tescós sztrájk után más cégeknél is a törvényes tiltakozás végső eszközét választják. Ha nem engednek követeléseikből a dolgozók, és sztrájkkal kényszerítik ki a béremeléseket, az a multinacionális áruházláncok üzleteiben áremelkedést, a kiszolgálás színvonalának romlását, a beszállítókkal szembeni kedvezőtlen árpolitikát, a kisebb egységek bezárását, vagyis leépítést, továbbá a beruházások elhalasztását okozza majd. Ráadásul a multiknál kisebb béreket adó magyar tulajdonú bolthálózatoknál fokozódna az elvándorlás – közölte a Magyar Időkkel Dávid Ferenc, a nagy üzletláncokat tömörítő iparági érdek-képviseletet is magába foglaló Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

Ráadásul a mintegy félmillió érintett munkavállaló részvételével iparági szinten jelentkező sztrájkhullám a karácsonyi szezon előtt bedöntheti az ország napi fogyasztásicikk-ellátását is; leginkább a kisebb településeken bénulhat le a kiskereskedelem.

A kormány intézkedéseivel, amelyekkel a multikat akarta térdre kényszeríteni, rendre a kis hazai cégeknek okozott hátrányt, Dávid Ferenc szerint az sem szerencsés, hogy a politika beleszól egy gazdasági szereplő és a dolgozók vitájába. Szerinte az ellenzéki pártok úgy másztak rá a tescós vitára, hogy elfeledték: amikor kormányon voltak, nem foglalkoztak a magyar munkavállalók problémájával.

Mint mondta, a Tescónál, ahol érvényben van a sztrájkkészültség, 20-25 százalékkal magasabbak a fizetések, mint a magyar tulajdonú láncoknál.

A Magyar Idők értesülései szerint a legnagyobb ágazati foglalkoztatónál azt tervezik: a sztrájkbizottsággal tervezett következő tárgyaláson újabb engedményt tesz a vállalat. A szakszervezetek követelése, miszerint tavalyhoz képest 25 százalékos béremelés valósuljon meg minden dolgozó számára az idén, nem teljesül majd, helyette a jelenlegi 18,9 százalékos béremelési szint emelkedhet tovább 1-2 százalékkal.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×