eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nagy változások jönnek péntektől

Nagy változások jönnek péntektől

Nagyon sok szabály módosul szeptember 1-jétől, és a most kezdődő tanév miatt is számos változásra kell felkészülni. A Napi.hu gyűjtötte össze a legfontosabb változásokat, ebből válogattunk.

Új parkolózónák Budapesten

Zuglóban a fizető parkolás szeptember 1-jén indul el a Városliget és Istvánmező környékén kialakított 5 parkolási zónában. A díj óránként 175 és 525 forint között mozog majd. Külön övezet jön létre az Örs vezér téri metrómegálló környékén is, amit p+r parkolóként használnak a bejárók.

Emelkedik a tanárok fizetése

Szeptemberben emelik a tanárok bérét, ami körülbelül 175 ezer pedagógust érint, és 24 milliárd forintot fordítanak rá a költségvetésből. Egy 19 éve dolgozó, a pedagógus I. kategóriában lévő, főiskolai diplomával rendelkező tanárnak bruttó 274 ezer forintra nő a bére, egy pedagógus II. kategóriában lévő, főiskolai diplomával rendelkező tanárnak 301 ezer forintra.

Jön az ingyenes nyelvvizsga

A most kezdődő tanévtől ingyenesen nyelvvizsgázhatnak a diákok. Az állam 34,5 ezer forintig téríti meg a tanulók költségeit az első sikeres komplex vizsga esetén. 

Szigor az iskolai büfékben

Az iskolai büfék csak egészséges ételeket árulhatnak. Ez eddig ajánlás volt, péntektől kimondottan tilos lesz a csipszadó hatálya alá eső termékeket árusítani - ilyen például a csipsz, a cukros üdítő, a szörp, az energiaital és a csomagolt sós termék. 

Nem lesz jó a régi porszívó

Szeptember 1-től lép életbe az új porszívószabályozás: maximum 900 wattos gépek kerülhetnek forgalomba. Az uniós porszívószabályokat a takarékosság jegyében vezették be. A gyártók szerint az új szabályoknak megfelelő, kisebb teljesítményű gépek nem lesznek rosszabbak a porszívás szempontjából.

Változik a KRESZ-vizsga

Korszerűsítik a közúti járművezető képzéshez kapcsolódó T (mezőgazdasági vontató) kategóriás elméleti vizsgakérdéseket. A mezőgazdasági vontatóknál gyors műszaki fejlesztés ment végbe az utóbbi években, a korszerűsítés nyomán nagyot nő a lehetséges vizsgakérdések mennyisége.

Nyilvántartás az áram- és vízszerelőkről

Szeptembertől a gázcsatlakozásokhoz hasonlóan az áram- és víziközmű szektorban is lehetőségük lesz a családoknak és a kisvállalkozásoknak, hogy maguk válasszák ki a közműcsatlakozási munkák kivitelezőit. Létrejön ugyanis a villanyszerelők és vízszerelők központi nyilvántartása, amelybe mostantól várják az érintettek szakmák képviselőinek jelentkezését.

Felmérik a magyar lakosság képességeit

Pénteken indul az OECD nemzetközi felnőtt képesség- és kompetenciamérési programjának (PIAAC) magyarországi felmérése Magyarországon. Magyarországon körülbelül 8 hónapon át tart majd az adatgyűjtés. A KSH kérdezőbiztosai személyesen keresik fel a 250 településről kiválasztott hatezer embert. A válaszadás önkéntes és név nélküli, minden kitöltő ötezer forintos ajándékutalványban részesül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×