eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gumicsont vagy siker? - Putyin ismét Budapesten

A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint egyebek mellett a paksi beruházás kerülhet szóba Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő hétfői budapesti találkozóján, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője pedig úgy látja, hogy a látogatás csak az ellenzék számára jelent politikai lehetőséget.

Hétfőn Budapestre érkezik Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki részt vesz a judo-világbajnokságon is, valamint tárgyal Orbán Viktor kormányfővel.

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője nem számít az orosz-magyar kapcsolatok eddigi témáin felül új tárgyalási pontra a megbeszélésén.

„Azokat a programpontokat ismerjük, amelyek a két ország viszonyában forró vagy fontos kérdéseknek számítanak. Paks ilyen, és erről lehet, hogy beszélnek is” – jelentette ki.

Hozzátette: nem lát magyar részről új témát.

„Az orosz fél kártyáiba nem látunk bele, de én nem látok olyat, ahol Magyarországnak érdeke lenne, hogy új fejezetet vagy új tárgyalási helyzetet teremtsen” – tette hozzá.

Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint diplomáciai értéke nincs a találkozónak, csupán annak, hogy Vlagyimir Putyin gyakran jár Magyarországra.

„Valószínűleg nem fogunk kapni közleményt arról, hogy miben egyeztek meg vagy milyen irányba mennek előre. Belpolitikai üzenet önmagában nem lesz a találkozóból. Ez sokkal inkább az ellenzéknek egy fontos gumicsont. Ebben a helyzetben már lehet azt mondani, hogy ez tematizálhatja a közbeszédet az ellenzékkel jobban szimpatizáló médiában, ahol lehet arról beszélni, hogy Magyarország rendkívül oroszbarát, szemben a többi uniós országgal, ami igaz, hiszen más uniós országba nem látogat el Putyin” – fejtette ki.

A Putyin-barátság azonban jól láthatóan nem tántorítja el a kormánypárti szavazókat

– tette hozzá Rajnai Gergely.

Lánczi Tamás ezzel szemben úgy látta, hogy a magyar diplomácia sikere, hogy vezető politikusok látogatnak Magyarországra, mint az orosz elnök, aki az elmúlt időszakban Európa több állam- és kormányfőjével is találkozott, tehát látványosan oldotta korábbi elszigeteltségét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×