eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin
Ezt tudnia kell minden vásárlónak az iskolakezdés előtt

Ezt tudnia kell minden vásárlónak az iskolakezdés előtt

Sokan most szerzik be az iskolakezdéshez szükséges felszerelést, ruházatot. Mit lehet visszavinni, cserélni, mire van kötelező jótállás? Az iskolatáskára például nincs!

A legfontosabb tudnivaló Kóródy Dávid, a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője szerint, hogy csak akkor lehet az előírások szerint visszavinni a termékeket, ha azok tényleg hibásak. Vagyis 

ha a gyereknek nem tetszik például az adott táska, tornaruha vagy tornacipő, emiatt nem lehet reklamálni.

Csak akkor lehet, ha gyártási hibás volt a termék, és például elszakadt az anyaga. Ilyenkor a fogyasztók kérhetik, hogy ingyen javítsák meg a terméket. De tudni kell, hogy hiba esetén legkésőbb két évig lehet reklamálni.

Vízválasztó hat hónap

Az is fontos, hogy a hiba mikor jön elő az adott terméken. Ha hat hónapon belül, akkor a fogyasztók védettebb helyzetet élveznek, mert a fogyasztói bejelentés után ilyen esetekben az eladónak kell bizonyítania, hogy ő jó terméket adott el és a hiba később keletkezett. 

Ha a hiba fél év eltelte után jön elő, akkor már a fogyasztónak kell bizonyító szakvéleményt szereznie.

Garancia és jótállás

Vannak olyan tartós fogyasztási cikkek, amelyeket tipikusan iskolakezdésre vásárolnak. Ilyen például a 10 ezer forint feletti zsebszámológép vagy sporteszköz. Ezekre az előbbi összeghatár feletti ár esetén kötelező egyéves garancia jár.

Nincs viszont ilyen garancia például az iskolatáskára.

A garancia nagyobb védelmet nyújt a vásárlónak a fent említett esetekhez képest, mert a garanciális idő alatt, hiba esetén, végig az eladó kötelessége bizonyítani, hogy ő hibátlan terméket adott el. Ha nem teszi meg, akkor jár a fogyasztónak az ingyenes javítás vagy csere.

Fontos, hogy kötelező garanciális termék esetén jótállási jegyet kell adni a fogyasztónak, ám ha az adott áruház alkalmazottja ezt elmulasztotta, vagy tévesen állították ki, a számlával vagy a nyugtával (ezt mindig meg kell őrizni!) a fogyasztó érvényesíteni tudja a jogait.

Az is fontos a Budapesti Békéltető Testület tapasztalatai szerint, hogy a fogyasztó be tudta mutatni a jótállási jegyet, de a forgalmazó a számlát, nyugtát is követelte. Ez nem jogszerű, nem lehet pluszban a számlához, nyugtához kötni a jótállás érvényességét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×