eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Párt alakult a kiábrándult fideszesek szavazataira, máris népszavazásért kampányolnak

Az euró bevezetéséért indít népszavazási aláírásgyűjtést egy új párt, a Polgári Világ. Pukli István egykori iskolaigazgató is benne van, az elnök Keresztény Zoltán jogász - írta az Index.

A Polgári Világ pártot hivatalosan a múlt héten, augusztus 4-én jegyezték be. Az Indexnek Keresztény Zoltán elmondta:

"Centrista jobbközép párt vagyunk, amely várja a polgári konzervatív és polgári szabadelvű magyarokat".

Szerinte 2018-ban „jórészt kiábrándult Fidesz-szavazók fogják a pártot választani” (2010-ben ő maga is Fideszre szavazott, aztán 2014-ben már nem talált megfelelő pártot), de az egykori MDF-esek és SZDSZ-esek is szimpatikusnak találhatják a pártot.

A Polgári Világ olyannyira a jobbosokat célozza, hogy már kérte is a felvételét az Európai Néppártba (a Fidesz is ennek a tagja), és pozitív visszajelzéseket kaptak. Külföldről Keresztény a lengyel Donald Tusk-, illetve a szlovák Mikuláš Dzurinda-féle jobbközép pártokat tekinti példaképnek, de szintén szimpatikus minta számára a francia Emmanuel Macron gyorsan feltörő pártja.

Keresztény szerint több ismert jobboldali szakember is támogatja a pártot – egykori fideszes is akad közöttük –, neveket azonban egyelőre nem akart mondani.

A párt elnöksége viszont ismert: Pukli István mellett Kálovics Enikő, a Független Diákparlament egykori szóvivője, illetve Stelli-Kis Sándor ügyvéd, az Európai Parlament néppárti frakciójának egykori képviselői szakértője tagja még a pártvezetésnek.

A céljuk az, hogy 

2018-ban a Fidesz ne kerüljön többségbe a parlamentben.

A párt már ki is gondolta az első akcióját, amely egyszerre igyekszik mozgósítani a választókat, és fejezi ki a párt értékrendjét: népszavazás az euróról. Hétfőn adják be a Nemzeti Választási Irodán a következő kérdést:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvény megalkotásával kötelezze arra a kormányt, hogy Magyarország az euróövezethez való csatlakozása érdekében hivatalosan kérje felvételét az európai Átváltási Árfolyam-mechanizmus (ERM II.) rendszerébe?

Mivel a kérdés hivatalosan nem Magyarország pénznemére irányul, hanem az ERM II. rendszerre, így nem érinti az alaptörvényt a benyújtók elképzelése szerint.

Keresztény szerint „az euró bevezetése több mint egy pénzcsere”, „egy olyan európai szabályrendszerbe lépünk be, amely biztosítani fogja Magyarországon a gazdasági fejlődést és a demokráciát és a putyini Oroszországtól való függetlenséget”.

A párt elnöke kijelentette azt is:

"nem áll mögöttünk oligarcha".

A pártot Keresztény szerint „azok a magyar vállalkozók támogatják munkával és a magánjövedelmükből, akik a szervezetben vagy körülötte dolgoznak", de persze lehet majd adományozni a honlapjukon is.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×