eur:
393.5
usd:
364.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Fordulat a panelek visszabontásának ügyében

Fordulat a panelek visszabontásának ügyében

A Miniszterelnökség valóban beindította a „panelbontással” kapcsolatos háttértárgyalásokat. Hosszú vizsgálódásokról döntöttek, aminek nyomán – az érdekképviselők nem cáfolt emlékei szerint – a nagyarányú panelbontás máris lekerült a napirendről - írta a Népszava.

A kormányfő májusi panelvisszabontási ötleteire többször is visszatérő Lázár János kancelláriaminiszter „megértette” a szakma érveit, miszerint panelépületek nagyszámú el- vagy visszabontására jelen körülmények között nincs lehetőség – nyilatkozta a Népszavának Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége (MTOSZSZ) elnöke.

Érdekképviseletük már két, a kancellárián szervezett egyeztetésen részt vett, és az ősszel további megbeszélések várhatóak. Most valamennyi meghívott szervezetet – jelképes összeg fejében – a témába illő tanulmányok készítésére kérték fel.

Kaplonyi György szerint világossá vált az is, hogy a panelépületeket nem szabad egységesen kezelni, hisz más megoldások szükségesek Hódmezővásárhelyen és Budapesten is.

Bár a kabinet továbbra is nyitva tartaná az el- vagy visszabontás igény szerinti lehetőségét, ilyen tömegigények – legalábbis az MTOSZSZ tapasztalatai szerint – továbbra se érzékelhetőek.

Kaplonyi György mindezek nyomán örömmel üdvözli a kormány egyeztetési kezdeményezését.

Mára ugyanis bőven megérett az 50-60 éves panelépületek átfogó felújítása.

Az elnök egyetért a kabinet ama felvetésével is, hogy az eddigi, elsősorban energetikai szemlélet helyett a közérzet átfogó javítása lehet a fő cél. Ide értendő például a víz- vagy áramhálózat, a pincék, a szemétledobók állapota, vagy akár a társasházak jogi helyzete.

Mindehhez számításaik szerint

lakásonként legalább egymillió forintos állami támogatásra lenne szükség, körülbelül ugyanennyi kedvezményes hitellel és némi önerővel megtoldva.

Az egyeztetésekről és a panelek visszabontásának ötletével kapcsolatban hasonlóan nyilatkozott a lapnak Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) elnöke is.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a kormány egyeztet a szakmai szervezetekkel, a javaslatok és álláspontok begyűjtése zajlik. Közölték: több megoldástípust tartalmazó anyagot készítenek, ami kitér az épületek városszöveten belüli elhelyezkedésére, statikai, gépészeti állapotára, az építészeti, funkcionális energetikai korszerűsítésre, vagy akár a környezetrendezésre is. Típustól függő pénzügyi lehetőségeken is munkálkodnak.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×