eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jobban védi az utasokat a szigorodó uniós utazási szabályozás

Az utazási szolgáltatásokra vonatkozó európai uniós szabályozás közelgő módosítása lehetőséget adhat arra, hogy a kormányzat hozzányúljon a vagyoni kauciós rendszerhez, és egy esetleges irodacsőd esetén még jobban védve legyenek az utasok - vélte Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke a Világgazdaság szerdai számában megjelent interjúban.

Elvben a kaució összegének a teljes követelésállományra fedezetet kellene nyújtania - az erre vonatkozó szabályozást szigorítják jövőre az EU-ban - mondta Molnár Judit a lapnak.

Nem jó a számítás

"Jól érezhető, hogy a biztosítéki fedezet jelenlegi hazai rendszere, amely a korábbi évek forgalmához viszonyítja a kaució összegét, nem teljesen alkalmas az adott szezon kockázatainak fedezésére. Ha a tavalyi évet hozzuk példaként: a lényegesen kisebb kapacitások ellenére az irodáknak a korábbi, 2015-ös csúcsszezon utazásaihoz mért vagyoni biztosítékot kellett vállalniuk, ami komoly megterhelést jelentett" - fejtette ki.

Hozzátette, már idén volt példa arra, hogy egy-egy utazási iroda a várható kapacitásnövekedés miatt megemelte a biztosítéki fedezet mértékét.

Kettébontanák

A Green példája is megmutatta azonban, hogy a még nem utazott embereknek sokáig "bennragad a pénzük", és közülük nem is mindenki juthat hozzá a már befizetett összeg egészéhez.

Ezzel kapcsolatban Molnár Judit elmondta: "a MUISZ támogatja azt a megoldást, amely megbontaná az eddigi vagyoni kauciós rendszert. A biztosítéknak – melynek formája lehet akár biztosítás, akár más pénzügyi biztosíték – minden esetben arra kellene fedezetet nyújtania, hogy a „kinn rekedt” utasok ellátása és hazaszállítása megtörténjen. (...) Még egy másik, külön elem lenne a befizetett előlegek visszafizetésére szolgáló speciális biztosítás, amely garantálná, hogy az utazási iroda csődje esetén a biztosító a teljes igazolt összeget gyorsan megtéríti az utas javára. Ez az utóbbi biztosítás kötelező eleme lenne az utazási szerződésnek".

A MUISZ alelnöke hangoztatta, hogy a Green Holidays ügye ellenére "ha biztosra akarunk menni, (...) még mindig a legbiztonságosabb a nyaralás irodákon keresztül történő szervezése".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×