eur:
393.15
usd:
367.07
bux:
66927.2
2024. április 26. péntek Ervin

Újabb adathalász támadássorozatot tárt fel banki ügyfelek ellen a Magyar Nemzeti Bank - a nap hírei

100 milliárd forint feletti forgalomra számít a magyarországi filmgyártásban a Magyar Nemzeti Filmalap. Egy magyar kutatócsoport szerint lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek romlását az epilepsziás működés-zavar korai kezelése.

Újabb adathalász támadássorozatot tárt fel banki ügyfelek ellen a Magyar Nemzeti Bank. A tájékoztatás szerint június óta három pénzintézet ügyfeleitől próbálták megszerezni bizalmas banki adataikat a bűnözők. A támadás csak bizonyos operációs rendszerű mobiltelefonokat érint. Ügyfélkár eddig nem történt, az érintett bankok már értesítették a fogyasztókat.

Módosítaná a tiltott adatszerzés tényállását a büntető törvénykönyvben a Jobbik. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese azt mondta: a cél, hogy bármely helyiség lehallgatása, átkutatása illegális legyen a használó tudta nélkül. Staudt Gábor ezzel vitatja a Kúria korábbi érvelését, amely szerint csak magánlakásban lehet tiltott adatszerzést elkövetni.

A Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos szerint 2018-ban több százalékponttal is meghaladja a 80 százalékot a 16 és 74 év közötti magyarországi internetezők aránya. Deutsch Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában fontosnak nevezte a már elindult infrastrukturális beruházásokat a vezetékes és mobil internet területén, valamint az internetes áfa további csökkentését. Hozzátette: a magyarországi mobilinternet hálózat a 3. legfejlettebb a világon.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint valamennyi sikeres pályázó megkapja a támogatást a háztartási gépek csereprogramjában az Észak-Alföldön. Már az első napon 6 ezren igényeltek támogatást, emiatt fel kellett függeszteni a lehetőséget. A tára közölte: az idén is kész megemelni a program 600 millió keretét, így a sikeres pályázók már ősszel megvásárolhatják az új gépeket.

Egyelőre kárelőleget fizetett ki az érintett utasoknak a Green Holidays biztosítója. Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivője az M1-en elmondta: a károk becsült összege 900 millió forint, a biztosítónak 500 millió forintig terjedő felelősségbiztosítása volt, ezért egyelőre 50 százalékos előleget kaptak az érintettek. A július elején csődöt jelentett utazási iroda ügyében még tart a nyomozás.

Júliusban átlagosan 2,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz viszonyítva, júniushoz képest nincs változás - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek drágultak. Havi szinten a piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest fél százalékkal emelkedtek, amit az évszaknak megfelelően főként a belföldi üdülési szolgáltatások és biztosítások áremelkedése okozott

Továbbra is országszerte jó minőségű gabonatermésre számít a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Nagy István a Heves megyei Kápolnán arról beszélt: az országosan csaknem egymillió hektáron termett őszi búza már a magtárakban van. Megismételte: az ország kenyérgabona-, takarmány- és vetőmagellátása biztosított, valamint exportra is jut.

A vizsgált 304 munkáltató harmadánál talált szabálytalanságot a hőség miatt elrendelt ellenőrzésnél a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztálya. Az augusztus elseje és 4-e közötti országos vizsgálatok elsősorban azokra a munkahelyekre terjedtek ki, ahol a munkavállalók fokozott hőterhelésnek voltak kitéve. A legjellemzőbb hiányosság a munkavédelmi oktatás elmulasztása és a nem megfelelő hőmérsékletű védőital biztosítása volt.

Tovább növelték vagyonukat az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez tartozó nyugdíjpénztárak. Június végén a vagyon 1.214 milliárd forintot tett ki, ami 11 százalékos növekedés éves összehasonlításban. Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma a második negyedévben meghaladta az 1 milliót. Az egyéni befizetések összege az első fél évben megközelítette a 35 milliárd forintot, ami 21 százalékos bővülés éves összevetésben.

Rekordösszegű, 100 milliárd forint feletti forgalomra számít a magyarországi filmgyártásban az idén a Magyar Nemzeti Filmalap. Az ágazat támogatására 7,7 milliárd forint kiegészítő forrás áll rendelkezésre a már meglévő 8 milliárd 250 millió forinton felül a második negyedévben. A filmipar hozzájárulása a GDP-hez viszonyítva tavaly 0,25 százalék volt, és az idén további növekedés várható.

Már mintegy 10 ezer fesztiválozó van a Hajógyári-szigeten. A 25. Sziget fesztivál programjai szerdán, a mínusz egyedik napon kezdődnek. A kapuk vasárnap este nyíltak meg a sátorozók előtt. A fesztiválra utazóknak 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a MÁV-START és a GYSEV. A kedvezmény bármely belföldi állomásról igénybe vehető. A fesztivál ideje alatt nappal a megszokottnál sűrűbben indul és éjjel is közlekedik a szentendrei HÉV.

Számítógépes kalózok 6 millió dollár munkabért követelnek az HBO-tól olyan adatokért cserébe, amelyeket informatikai rendszerébe behatolva loptak el - derül ki az internetre feltett üzenetükből. A hackerek eddig még be nem mutatott filmeket, televíziós sorozatokat és bizalmas belső cégadatokat, levelezéseket szereztek meg, köztük Leslie Cohen alelnök egyhavi emailjeit.

Lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek romlását az epilepsziás működészavar korai kezelése - állapította meg egy magyar tudóscsoport. Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet kutatói az agy elektromos tevékenységét 24 órán keresztül regisztráló készülékkel vizsgálták a kutatásban résztvevő mintegy 80 beteget, és 3 év alatt gyűjtött adatok elemzésével mutatták ki az összefüggést az epilepszia és az Alzheimer-kór között. Magyarországon csaknem 200 ezer Alzheimer-kórban szenvedő ember él.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×