eur:
393.91
usd:
364.82
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Markáns hidegfront erős lehűléssel, országos csapadékkal

Markáns hidegfront erős lehűléssel, országos csapadékkal

Hétfőre virradóra északnyugat felől markáns hidegfront vonul át fölöttünk, amely szinte országos csapadékot hoz. A front mögött több fokkal visszaesik a hőmérséklet, hatására mindenütt megszűnik a kánikula.

A csapadék mennyisége és területei eloszlása természetesen igen bizonytalan, de a mostani előrejelzések szerint csaknem az egész országban lesz pár cseppnyi eső/zápor, sok helyen jelentős (> 5 mm) csapadékra számíthatunk, sőt lehetnek olyan térségek, ahol akár 20-35 mm-nyi záporeső is hullhat.

Felhőszakadással érintett kisebb körzetekben pedig 40-50 mm-t meghaladó csapadék is lezúdulhat.

SZÉL:

Az északi szelet kísérő legerősebb lökések vasárnap napközben a Dunántúlon, este északkeleten helyenként 60-65 km/h körül várhatók.

HEVES ZIVATAROK, FELHŐSZAKADÁS:

Vasárnap délután, este szórványosan várható intenzívebb zivatarok kialakulása, melyekhez 60-70 km/h feletti szél, 20 mm feletti csapadék társulhat. Kiemelten az Alföld keleti részén heves zivatarok kialakulása is várható 90 km/h feletti széllel és nagy méretű jéggel.

Éjszaka nyugat felől egy kiterjedt zivataros csapadékrendszer kialakulása várható, mely hétfőn délelőtt kelet felé távozik. A csapadékmennyiség több helyen is meghaladhatja a 20 mm-t, de az intenzívebb zivatarokban helyenként (jobb eséllyel a Dunántúl déli és keleti részén, Duna-Tisza közén) 40-50 mm is hullhat. A zivatarokat 60-80 km/h-s szél, jégeső is kísérheti. Főként az Alföldön egy-egy hevesebb zivatar is előfordulhat 80-90 km/h-s szélrohammal.

Megszűnő hőség:

A napi középhőmérséklet vasárnap az Alföldön még jellemzően 28 fok körül várható, de északnyugat felől már hűvösebb levegő érkezik. A középhőmérséklet hétfőn már mindenhol 25 fok alatt alakul.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×