eur:
394.75
usd:
370.7
bux:
65114.77
2024. április 19. péntek Emma
Nagy változás jön a boltokban

Nagy változás jön a boltokban

Augusztus elsejétől már csak a magasabb, 51 százalékos hústartalmú termékek kerülhetnek forgalomba virsli és párizsi elnevezéssel. Emellett előírásokat is be kell tartaniuk a gyártóknak.

A Magyar Élelmiszerkönyv húsokra vonatkozó szabályozása szerint augusztus elsejétől csak akkor kaphat egy termék virsli vagy párizsi elnevezést, ha legalább 51 százalékban tartalmazza azt a húsfajtát, amelyből készült – mondta a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője.

Pleva György hozzátette: egy uniós jogszabály már korábban tartalmazott szigorításokat, de azt nem szabályozta, hogy a termékbe mennyi, a csontokról mechanikusan lefejtett, úgynevezett szeparátorhús (MSM) kerülhet. Ez rosszabb minőségű terméket eredményezett, és azt is, hogy csontmaradék is belekerült.

Azért változtattak az élelmiszerkönyvön, hogy

a magyar fogyasztók a régi néven a megszokott minőségű termékhez juthassanak hozzá

– hangsúlyozta.

Augusztustól a húskészítmények hústartalmát 10-15 százalékkal növelni kell, és további előírás, hogy szeparátorhúsból legfeljebb 10 százalékot szabad belekeverni a termékbe. Ennek a felhasználást a kalciumtartalom alapján vizsgálják majd – fejtette ki Pleva György.

A szeparátorhúst a kolbász- és szalámifélékhez sem lehet felhasználni. Azoknál, amelyekbe mégis tartalmazzák az anyagok, új nevet kell adni a terméknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×