eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kollégiumba szeretne kerülni? Ezek az esélyei

Kollégiumba szeretne kerülni? Ezek az esélyei

Budapesten csaknem 15 ezer kollégiumi férőhely áll a felsőoktatásban tanuló hallgatók rendelkezésére, az árak havonta 20 ezer forint körül vannak – mondta az InfoRádiónak Vámosi Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökhelyettese.

„Az országban összesen körülbelül 45 ezer állami fenntartású férőhely áll a felsőoktatási hallgatók rendelkezésére. Ennek körülbelül egyharmada, 14500 férőhely a budapesti egyetemekhez tartozik” - közölte Vámosi Péter.

Elmondta, hogy

a legtöbb férőhely a Budapesti Műszaki Egyetemhez tartozik – körülbelül 3500 –,

amelyet egyedül az Eötvös Loránd Tudományegyetem férőhelyszáma közelít meg.

„Mivel az ELTE nagyobb intézmény, a BME hallgatói jobb helyzetben vannak a tekintetben, hogy ott a hallgatókra átlagosan több férőhely jut” - részletezte a HÖOK elnökhelyettese.

Kollégiumba szeretne kerülni? Ezek az esélyei

Vámosi Péter elmondta, hogy a nappali tagozatos hallgatóknak körülbelül 20 százaléka oldja meg kollégiumban a lakhatását.

„A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának felmérései szerint

országosan körülbelül 5000 hallgató felvételi kérelmét utasítják el.

Ez a szám fele-fele arányban oszlik meg Budapest és a vidéki intézmények között” - tudatta a HÖOK elnökhelyettese.

Hozzátette: ebben benne van az a tendencia is, hogy akit egyszer vagy kétszer már elutasítottak, a későbbi években már nem próbálkozik újra. Éppen ezért a valós igény ennél az aránynál nagyobb.

Elmondta, az elbírálásnál alapvetően a jelentkező szociális helyzetét vizsgálják az intézmények, de a tanulmányi eredmény is kisebb-nagyobb mértékben számít az értékelésben.

„Mivel az első éves hallgatók egyetemi tanulmányi eredményeit még nem lehet értékelni, szinte kizárólag a szociális helyzetüket értékelik. Az így kialakuló rangsorban betöltött helyük alapján tudnak bekerülni a kollégiumokba” - részletezte Vámosi Péter.

„Hogy az állami intézmények kollégiumi férőhelyeiért mekkora összeget kérhetnek el, egy kormányrendeleti szabályozza. Így

a férőhelyek 95 százaléka 20-22 ezer forint alatt van”

- közölte a HÖOK elnökhelyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×