eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Mikor tüntetik el a politikai plakátokat?

A héten minden politikai óriásplakátnak el kellene tűnnie az utcákról, miután a kormányzati, a jobbikos és az LMP-s kampány is befejeződött.

Bár a kormányt nem köti a településképvédelmi törvény legutóbbi módosítása, mint a pártokat, megkezdték a nemzeti konzultáció nyomán indított, Soros Györgyöt ábrázoló plakátok eltávolítását az utcákról.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten cáfolta a korábbi sajtóhírt, hogy a vizes világbajnokság megkezdése, illetve Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök érkezése miatt távolítják el a sokak által kritizált plakátokat, azzal indokolta a lépést, hogy eredetileg is csupán két hetesre tervezték e kampányt.

Felkerestük a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy pontosan mikorra távolítják el a hirdetéseket, ám a tárca válaszában csupán annyit közölt, hogy a kampány július 15-ével lezárult, a plakátok eltávolítása a médiafelületek értékesítésével foglalkozó cég feladata, ebben a kormánynak nincs hatásköre.

Kérdésünkre, hogy várható-e újabb kormányzati plakátkampány, a minisztérium azt felelte, hogy amennyiben erről döntés születik, az eddigi gyakorlatnak megfelelően tájékoztatják a sajtót.

Az Index korábban arról írt, hogy csütörtökig kell eltávolítani a Soros-plakátokat. A kampányra szerződött társaságnak, a JC Decaux-nak 15-e után három munkanapja volt e feladatra.

Mivel a településképvédelmi törvény júniusi módosítása nyomán szintén július 15-éig élhettek a pártok korábban megkötött plakátszerződései, a Jobbik e határidő előtt megszüntette megállapodásait, így a párt „Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel” plakátjait néhány napon belül szintén le kell kaparniuk vagy takarniuk a hirdetőknek - mondta az InfoRádiónak Jakab Péter, a Jobbik szóvivője.

"A kormányhivatal jogosult ellenőrizni a plakátok eltávolítását. Ha ez nem történik meg, akkor egy felszólítást intéznek a hirdető cégek felé. Két napjuk van ezt követően a cégeknek eltávolítani ezeket a plakátokat. Ha ez nem történik meg, akkor 150 ezer forint pénzbírságra számíthatnak plakátonként, tehát azt gondolom, hogy ezt nem fogja egy hirdető cég felvállalni" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy várható-e újabb jobbikos plakátkampány, Jakab Péter azt mondta, hogy a párt anyagi lehetőségei egyelőre azt engedik meg, hogy utcai standolásokon, fórumokon, szórólapokon, illetve az interneten továbbítsa üzeneteit.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke nem tudta megmondani, hogy mikorra takarítják el pártja nemrég kihelyezett plakátjait, ám aláhúzta, hogy a kampányukra vonatkozó szerződés július 15-éig szólt. Az esetleges újabb LMP-s kampányra vonatkozó kérdésre a politikus a következőket mondta:

 "Jelen pillanatban sem tisztességes már a helyzet, amikor a kormánynak milliárdjai vannak erre, az ellenzéki pártoknak pedig töredéke jut erre az ügyre. De mégis ez egy nagyon fontos megjelenési eszköz és nyilván tervezzük. Azt, hogy ez milyen formában, mikor hogyan történik meg, jelen pillanatban még kétséges".

A kormánypátok által júniusban elfogadott módosítás értelmében a pártok és az általuk-, valamint a költségvetésből közvetlenül - jelentős összegben - támogatott szervezetek már csak a mindenféle kedvezmények nélküli listaáron hirdethetnek óriásplakátokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×