eur:
393.84
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Jön a hőség, megtette a szükséges előkészületeket?

Jön a hőség, megtette a szükséges előkészületeket?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján tartós hőség várható a következő napokban.

A hőség miatt elképzelhető, hogy az országos tisztifőorvos ismét hőségriasztást rendel el. Ennek három fokozata van.

  • Az elsőfokú riasztás csak egy tájékoztatási fokozat, intézkedés ilyenkor nincs.
  • A másodfokú riasztást akkor rendelik el, ha az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 25 Celsius-fokot. Ilyenkor országos tisztifőorvos értesíti az egészségügyi Intézményeket, a Mentőszolgálatot, a háziorvosokat a hőségriadó időtartamáról, fokozatáról.
  • A III. fokú hőségriasztást pedig akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 27 Celsius-fokot. Ilyenkor a lakosság tájékoztatásán kívül egyéb intézkedéseket is tesznek, például ivóvizet osztanak forgalmasabb csomópontokban, locsolják az utakat, síneket, és átszervezik a munkaidőt azoknál, akiket nagy hőterhelés ér.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet szaktanácsadója, Páldy Anna korábban az InfoRádiónak arról beszélt, hogy érdemes ilyenkor légkondicionálót használni, de elővigyázatosan, mert megbetegedést okozhat.

"Ilyenkor a tartózkodási helyet hűteni kell. Bekapcsolhatjuk a légkondicionálót, de figyeljünk oda, hogy

ki legyen takarítva, nehogy a pangó vízből baktériumok, legionella kerüljön a levegőbe.

A hőfok beállításánál pedig az az ideális, ha a külső és a belső hőmérséklet között 5-6 fok a különbség".

A tartós hőség idején több riasztást kapnak a mentők is – mondta az InfoRádiónak az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál hozzátette: leginkább rosszullétek és balesetek miatt kapnak több segélykérést.

"A tartós meleg elsősorban a szívbetegeket és a keringési rendszer betegségeiben szenvedő embereket viseli meg.

Ilyenkor nem az esetszám emelkedik meg radikálisan, hanem átalakul az esetstruktúra.

Nagyobb számban jelennek meg a betegek között a szívbetegek, és több a baleseti sérülés is".

A szakemberek azt tanácsolják, hogy a nagy melegben mindenki igyon sok folyadékot. Érdemes kerülni a zsíros nehéz ételeteket - mondta az InfoRádiónak Antal Emese dietetikus.

"Figyeljük arra, hogy külön tároljuk a nyers húst és a tojást. Kerüljük a nehéz ételeket - habár erre melegben sokszor nem is vágyunk -, mert ezek az ételek plusz munkát adnak a szervezetünknek".

Ha hosszabb a kánikulai időszak nyáron, akkor akár 7-10 százalékkal is megugorhat a sörfogyasztás negyedéves szinten, ami egész évre akár 2-4 százalékos bővülést is hozhat a sörpiacon - mondta az InfoRádiónak a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója, Schillinger Attila. Hozzátette:

"a sörpiac egyes éveinek sikere a nyáron áll vagy bukik."

A nyári nagy melegben több baleset történik az utakon, ezért több türelmet és figyelmet kér a rendőrség az autósoktól. A nagy meleg befolyásolja a közlekedést, nehezebb koncentrálni és

gyakran nem veszik észre a közúti jelzéseket az autósok

- mondta Kiss Csaba, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

"A járművezetők reakcióideje meghosszabbodhat, hamarabb fáradhatnak, kevésbé tudnak figyelni. Ez vészhelyzet kialakulásához vezethet. A nagy melegre közlekedéskor is fel kell készülni: legyen mindig innivaló az autóban, pihenjenek többször, főleg hosszú utazásnál, frissítsék fel magunkat, mozogjanak - akár óránként, kétóránként. A balesetek száma általában augusztusban tetőzik".

A kánikula miatt népszerűek a felállítható medencék. Több nagyáruház arról számolt be, hogy a nyári hőségben a gyorsan felállítható, felfújható medencék, pancsolók eladása ugrásszerűen emelkedett.

Idén is a 20-50 ezer forint közti árfekvésű, vízforgatós kerti medencék a legnépszerűbbek.

Egy felmérés szerint országos szinten Budapesten és Pest megyében értékesítik a legtöbb kertben felállítható medencét, míg a Balaton, a Velencei tó és egyéb természetes vizek környékén érezhetően kisebb a medencék forgalma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×