eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Kettős gyerekhalál a Dunán: szigorítanak a rendőrök

Kettős gyerekhalál a Dunán: szigorítanak a rendőrök

Fokozottan ellenőrzi a rendőrség a Duna fővárosi szakaszát a nyári időszakban, sokan ugyanis a tiltás ellenére is a folyóban fürdenek – mondta az InfoRádiónak Csobay Balázs alezredes, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság helyettes vezetője.

A vezető közölte, hogy nem a teljes Duna-szakaszon tilos fürdeni, vannak ugyanis a magyarországi szakaszon nagyon jó kijelölt fürdőhelyek, ahol be lehet menni a folyóba.

Az alezredes emlékeztetett rá, hogy a szabad vizekben való fürdőzésről egy BM-rendelet rendelkezik, amiben számos tiltás van. Ilyen például az, hogy

egészségre ártalmas vizekben és a városok belterületén nem szabad fürdeni.

Városok belterületén csak ott szabad fürdeni, ahol van kijelölt fürdőhely – hangsúlyozta Csobay Balázs.

„A Dunán ráadásul nagyon nagy a hajóforgalom is. Hajóútban, illetve hajózási akadályt jelző bóják, nagy hajók, munkagépek száz méteres környezetében, illetve vízlépcsők, hidak 300 méteres körzetében szintén tilos fürdeni, és minden olyan kikötő, rakodóhely területén, ahol hajók mozognak” - részletezte a Dunai Vízirendészeti kapitányság helyettes vezetője.

Elmondta, hogy ezeken a helyeken általában vannak tiltótáblák is.

„Igaz ugyan, hogy amikor túrázni, korcsolyázni, nyaralni megyünk, kikapcsolódni szeretnénk, de közben a területet egy kicsit meg is kell ismernünk” - figyelmeztetett az alezredes.

Kettős gyerekhalál a Dunán: szigorítanak a rendőrök

Kiemelte: mielőtt bárhol belemennénk a Dunába – ahol állandóan változik a vízállás, ahol örvények vannak, és nem átlátható a víz –

érdeklődni kell, hogy van-e ott lehetőség fürdésre.

Az alezredes elmondta, hogy rendszeresen járőröznek a vízpartokon, különösen azokon a szakaszokon, ahol időnként megpróbálnak bemerészkedni a vízbe.

„Ha látjuk, hogy a felnőttek olyan helyen fürdenek, ahol tilos, és ráadásul gyerekek is vannak a közelben – ezzel rossz példát mutatnak nekik is –, a helyszínen bírságot szabunk ki.

A tiltott fürdőzés miatt 5-50 ezer forintig szabható ki szabálysértési bírság.

Emellett élhetünk a feljelentési szabálysértés intézményével is, amelyben a lakhely szerinti kormányhivatal jár el” - tudatta Csobay Balázs.

Hat éven aluli gyermek és az úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat a vízparton – hangsúlyozta a Dunai Vízirendészeti kapitányság helyettes vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×