eur:
388.98
usd:
360.61
bux:
68021.19
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Így kerülheti el a gondot a hatóságokkal, ha gyerekkel utazik

Így kerülheti el a gondot a hatóságokkal, ha gyerekkel utazik

Az útlevéllel és személyi igazolvánnyal lehet átlépni a határt, a jogosítvány nem úti okmány - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság Repülőtéri Rendőr Igazgatóság határrendészeti osztályának vezetője az InfoRádióban.

A legfontosabb úti okmány az útlevél, bizonyos országok esetében a személyi igazolvány is használható határátlépésre – hangsúlyozta az Országos Rendőr-főkapitányság Repülőtéri Rendőr Igazgatóság határrendészeti osztályának vezetője. Pozsgai Tamás hozzátette, azonban csak ez a kettő, mással nem tudunk utazni.

„A lejárati időre érdemes figyelni.

Az útlevélnek a tervezett külföldi tartózkodás után még három hónapig kell érvényesnek lennie. A személyi igazolványnál nincs ilyen előírás, viszont tudni kell, hogy többnyire az Európai Unió és EGT tagországaiba utazhatunk személyivel, de sok helyen teljesen mások a tartózkodás szabályai, mint ott, ahova csak útlevéllel lehet utazni.”

Így kerülheti el a gondot a hatóságokkal, ha gyerekkel utazik

Magyarországon a jogosítvány a személyazonosság igazolására is használható, de külföldre nem tudunk utazni vele, a hatóságok nem fogadják el határátlépésre – mondta el az Országos Rendőr-főkapitányság Repülőtéri Rendőr Igazgatóság határrendészeti osztályának vezetője.

„Az úti okmányoknak utazásra alkalmas állapotban kell lenniük.

A személyi igazolvány nem lehet repedt, törött, a személyazonosság igazolására alkalmasnak kell lennie. Az útlevél nem lehet sérült, laphiányos, szakadt.”

Pozsgai Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy gyerekek utazásánál, ha mindkét szülő jelen van, az általános utazási feltételeknek kell megfelelni. Csak az egyik szülővel vagy nagyszülővel, hozzátartozóval utazó kiskorúak esetén a hatóságok fokozottan ellenőrzik a kiutazás jogszerűségét, ezért érdemes előzetesen

hozzájáruló nyilatkozattal felkészülni,

amelyre célszerű telefonos elérhetőséget is ráírni.

„Arra, hogy a nyilatkozatot milyen formában kell elkészíteni, nincs kötelező előírás, de ha nagyon távoli országba utazunk, érdemes hivatalos formában megírni. Közeli országokba utazás esetén, ahonnan könnyű a kapcsolatfelvétel, elég, ha szülők otthon készítik el és tanúkkal is aláíratják.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×