eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Csizmadia Ervin: belefáradtunk, hogy nem lett jólét

Csizmadia Ervin: belefáradtunk, hogy nem lett jólét

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint a választók belefáradtak abba, hogy a rendszerváltás egyik nagy ígérete: a jólét megteremtése nem valósult meg. Csizmadia Ervin az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a többciklusos kormányzás nyugat-európai trend.

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint a 2000-es évek közepén egyfajta társadalmi szükségletként jelentkezett, hogy egy kormány ne négy év alatt valósítsa meg programját, hanem kapjon lehetőséget a folytatásra. Csizmadia Ervin azt mondta: a magyar demokrácia kiinduló helyezte az volt, hogy minél kevesebb időt legyen a hatalomban egy párt.

„A választók belefáradtak abba, hogy a rendszerváltás célja, a jólét, egyáltalán nem valósult meg.”

Az elemző úgy látja, hogy ha 2006 után nem fulladt volna káoszba az MSZP kormányzása, akkor most nem beszélnénk arról, hogy a Fidesz zsinórban a harmadik választást is megnyerheti.

„Visszatértünk egy korábbi nyugati trendhez, ami a nyugat-európaiaknak azért nem tetszik, mert a Fidesz olyan politikát folytat, ami a mai mainstream számára nem igazán elfogadható. De hosszú kormányok Nyugat-Európában is voltak. A jóléti államokat a hosszú időn keresztül regnáló kormányok teremtették meg. Nem az volt, hogy négyévente billegett ide-oda a dolog, volt egy stabilitása a kormányzásnak.

A 2006 óta tartó korszak nagy kihívása az, hogy ki teremt stabilitást.”

Csizmadia Ervin szerint a jelenlegi kormány a stabilitás érdekében feláldozza a jogállami kereteket is.

„Annak a kétmillió embernek jelentős része, akik ma rendíthetetlenül kitartanak a Fidesz mögött, jelentős százaléka már ebből a csoportból tevődik össze. Úgy érzik, az Orbán-kormány sokkal jobban képviseli a folytonosságukat a Kádár-rendszerrel, mint mondjuk a Gyurcsány-kormány tette. Arról azt szokták mondani, neoliberális politikát folytatott.”

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója magyar specialitásnak tekinti, hogy a bal- és a jobboldal nálunk karakteresen mást gondol a világról.

Sikerre éhezik a politikai elit

Az európai folyamatokat elemezve nem lehet egységesen a lázadás időszakáról beszélni - mondta Csizmadia Ervin.

„A francia választás eredménye ennek a lázadás narratívának kicsit ellentmond, noha annak is van olyan jellege, hogy a francia politika felfordult, de nem abban az irányban, hogy Marine Le Pen pártja nagyon megerősödött volna.”

A politológus szerint véglegesen nem dőlt el, hogy legyen-e egységes európai válasz.

„A Macron-jelenség inkább afelé mutat, hogy legyen egy globális európai válasz, erősödjön meg mondjuk a liberális demokrácia és a különböző nemzetállamok soroljanak be egy, még egyébként pontosan meg nem nevezhető általános európai irány mögé. 2015 óta, amióta a migrációs válság akuttá vált,

Európa igazi nagy problémája az, hogy nem tudjuk, van-e irány, nincs pontosan mi mögé besorolódni.”

Csizmadia Ervin szerint a gazdasági válság kilenc évvel ezelőtti kezdete óta továbbra sem látszik a politikai egységesedés tartalma.

„Megy egy gyötrődés, iszapbirkózás, nagyon sok vargabetűvel, sok olyan törekvéssel, hogy a nemzetállamokat vissza kéne szorítani. Ahelyett, hogy azon az inkább konstruktívabb megoldáson gondolkoznának, hogy a nemzetállami és a globális igényeket hogyan lehetne harmonizálni.

Az európai politikai elit irtózatosan ki van éhezve sikerekre.”

Hozzátette, hogy most ilyen sikernek nevezik Macron győzelmét, holott a parlamenti stabil többségét igen alacsony választási részvétel mellett harcolta ki.

Csizmadia Ervin szerint a fő irányvonalhoz tartozó pártok megtanultak a populistáktól, hogy teszetosza vezetők helyett szükség van karakteres, felelősséget vállaló személyiségekre, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy a szélsőségesebb irányzatok a korábban feltételezettnél kevésbé tudtak végül megerősödni az elmúlt időszakban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×