eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Velkey György: csecsemőkorban alapozzuk meg a későbbi életmódot

Velkey György: csecsemőkorban alapozzuk meg a későbbi életmódot

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint globális szinten 41 millió öt évnél fiatalabb gyermek túlsúlyos, és ez a szám 2025-re megduplázódhat. Az Európai Elhízás Elleni Napon dietetikusok és gyermekorvosok az "Első 1000 Nap Programra" hívták fel a figyelmet.

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke kiemelte, a kisgyerekkori elhízásnak az egész élet és a későbbi életforma kialakulásának szempontjából óriási jelentősége van.

„Magyarországon a gyerekek nagyjából ötöde elhízott.

És ez már a csecsemőkor vége körül megjelenik, amelyet a társbetegségek, a cukorbetegség, majd a szív-, érrendszeri betegségek követnek. A nem megfelelő táplálással tehát az egész életet rossz irányba, a betegségek irányába tudjuk befolyásolni.”

A Magyar Gyermekorvosok Társasága is csatlakozott az Első 1000 Nap elnevezésű akcióhoz, annál is inkább, mert a társaság számára tradicionálisan nagyon fontos a megelőzés – hangsúlyozta Velkey György.

„Nagyon jó eredményeink vannak az elmúlt évszázadban, a védőoltások bevezetésében, az ivóvíz kérdésében és a szoptatásban is elég jól állunk.”

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának szakszerű és fogyasztóképes üzenetekkel igyekszik a megelőzés fontosságát hangsúlyozni – mondta a szervezet elnöke.

A legfontosabb, hogy a csecsemő élete első hat hónapjában kizárólag szopjon

– mondta Velkey György.

„Erre élettanilag majdnem mindenkinek van esélye. A szoptatást aztán egyéves korig fent is kell tartani. Az arányos táplálkozás már az édesanya várandóssága idején fontos, különös figyelmet kell fordítani a zöldség-, gyümölcsfogyasztásra és az extremitásoktól való tartózkodásra, különösen a só- és a szénhidrátfogyasztásban, a cukorbevitelben.”

Ez az időszak meghatározó a későbbi életük szempontjából, és ekkor dől el az is, később mit fognak szeretni. Nagyon fontos a megfelelő mozgáskultúra kialakítása is – hangsúlyozta Velkey György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×