eur:
389.21
usd:
362.53
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az adótörvények után a jövő évi költségvetésről vitázik az Országgyűlés

A nemzetgazdasági tárca szerint a gazdaság fehérítését hozhatják az adóváltozások, az ellenzék azonban nem ért egyet a kormánypártokkal.

A jövő évi adócsomag több a gazdaság fehérítését célzó és versenyképességét javító, bürokráciát és adminisztrációt csökkentő intézkedést tartalmaz – mondta expozéjában Tállai András, a Nemzetgazdasági Tárca államtitkára.

"27 százalékról 5 százalékra mérséklődik a halat terhelő adómérték, továbbá a digitális gazdaság növelése a fogyasztóknak az internethez történő szélesebb körű hozzáférésének biztosítása érdekében folytatódik az internet-hozzáférés áfa-kulcsának csökkentése, amelynek eredményeképpen jövőre ez a szolgáltatás már csak 5 százalékos áfa-kulccsal adózik."

Emellett csökkentik a közterheket az ingatlanbérbeadás és az orvosi praxisok átadása esetében, a saját termékeiket fuvarozó társaságok áruszállítói a bérfuvarozókhoz hasonlóan kedvezményeket kapnak, növekszik a mobilitási lakhatási támogatás munkáltatók által adómentesen adható mértéke, továbbá bővül azon illetékmentes ügyletek köre, amelyeket be se kell jelenteni az adóhatóságnak.

Bánki Erik, a Fidesz vezérszónokaként támogatta a jövő évi adócsomag elfogadását.

"A kormány, valamint a Fidesz és a KDNP frakciója eltökélt abban, hogy Brüsszellel szemben is megvédi ezeket az intézkedéseket, nem engedjük meg azt, hogy a magyar emberek számára hozott kedvező parlamenti döntéseket Brüsszel egyszerűen felülírja."

Burány Sándor, az MSZP vezérszónoka azonban úgy látta, hogy egyáltalán nem igaz, hogy a jövő évi költségvetés és a hozzá kapcsolódó adócsomag a munkából élőknek kedvez.

"Nem probléma, hogy a passzív jövedelmek esetében csökkentik az adókat, az viszont probléma, hogy az aktívan dolgozók bérét és járulékterheit nem mérséklik, az pedig kifejezetten hazugság, hogy ezek után van képük azt mondani, hogy ez a munkából élők költségvetése."

Z. Kárpát Dániel a Jobbik részéről úgy látta, hogy a kormány még mindig a multinacionális cégek pártján áll, majd a képviselő az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését sürgette.

"2010 óta egy egzotikus adófajtákkal teletömött adórendszer alakult ki, ahol a könyvelői szakma több mint hatvanféle adótípust, adóemelési típust ismer, ezek közül számos a Fidesz-KDNP kormányokhoz köthető, filozófiai váltás tehát nem érhető tetten."

Az LMP-s Schmuck Erzsébet egyszerűbb, igazságosabb és fenntarthatóbb adórendszert sürgetett.

"A magyar társadalom 5-8 százaléka tartozik abba a rétegbe, akiket a Fidesz többszörösen kedvezményez és túltámogat. Erre szolgált az egykulcsos adó bevezetése, amivel a legfelső tized nyert 500 millió forintot."

Kezdődik a jövő évi költségvetés vitája

Az ülésnap reggel 8 órakor, a büdzsé általános vitája pedig a nemzetgazdasági miniszter 40 perces előterjesztői nyitóbeszédével kezdődik, amit az Állami Számvevőszék, valamint a Költségvetési Tanács elnökeinek 30-30 perces felszólalásai, majd a frakciók vezérszónokainak szintén fél-fél órás beszédei követnek.

A képviselők ma csaknem 10 órában, csütörtökön 14 órában, pénteken pedig további négy órában fejthetik ki véleményüket a költségvetésről.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a munkából élők költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét, amikor átnyújtotta az arról szóló javaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. A tárcavezető szerint a költségvetés céljai változatlanok jövőre: a teljes foglalkoztatottság, a gazdasági növekedés fenntartása és a biztonság erősítése. A büdzsé 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal, valamint 3 százalékos inflációval számol a GDP-arányos államadósság további csökkenése mellett. A költségvetés az ideihez hasonlóan három területre tagolódik, az állam működése nullszaldós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×