eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Légzés közben operálhatnak rákos tüdőt

Légzés közben operálhatnak rákos tüdőt

Tüdőrákos betegek tüdőlebenyének eltávolítását célzó új műtéti eljárást vezettek be a Szegedi Tudományegyetem sebészetén. Furák József egyetemi docens elmondta: az új módszerrel kevesebb ápolást igényelnek a betegek a beavatkozás után, gyorsabb a felépülésük és korábban megkezdődhet a rehabilitációjuk.

Az új műtéti eljárás lényege, hogy az egész tüdőlebenyt, amelyben betegség van, főleg tüdőrák, úgy távolítják el, hogy nem vágják fel a beteg oldalát, nem terpesztik szét a bordáit, hanem a sebészek egy hat centiméteres bőrmetszésen keresztül jutnak a mellkasba. Mindezt úgy ráadásul végezzük, hogy

a beteg spontán légzik, magától veszi a levegőt, az izmai nincsenek kikapcsolva, és az oxigenizációt nem az altatógép végzi, nincs tubus a légutaiban.

Így sokkal kisebb megterhelést kap a beteg, amivel gyorsabb felépülést és közvetlen a műtét után nagyobb aktivitást tudunk elérni. 

"Sebészetileg ez egy különleges és viszonylag drága műtét, amit egyébként Magyarországon 2013-2014 óta tudunk végezni - és minden mellkassebészeti osztályon végzik is az országban.

Az új műtéti eljárás azonban nehezebb, mert mozog a mellkason belül minden.

De az igazi fejlődés és feltétel az, hogy az altatóorvosok tudják nekünk biztosítani, hogy a beteg szuszog, maga veszi a levegőt, ugyanakkor nem mozog, és mi a mellkason belül nyugodtan tudunk operálni. Ez nagyobb felkészültséget igényel a sebésztől, illetve nagyobb felkészülést és egy vadonatúj eljárást az aneszteziológiától" - magyarázta Furák József.

A Pécsi Egyetemen is végeztek már ezzel az eljárással kisebb műtéteket, ők voltak talán az eljárás magyarországi úttörői, de ott lebenyt, sorozatban nem sokat távolítottak el - mondta a szakember. "Úgy gondolom, hogy a nagyobb tüdőlebeny-eltávolítások módszerét ilyen műtéti típussal mi végeztük legkorábban és mi végezzük leggyakrabban".

A Szegedi Tudományegyetemen évente operált 150-180 tüdőrákos beteg 60 százalékát lehet Furák József szerint ezzel az eljárással műteni, ez évi 80-90 ilyen műtétet jelenthet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×