eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Átvilágítják a nevelőszülőket

Átvilágítják a nevelőszülőket

Megvizsgálják a nevelőszülők hátterét, szigorítják a büntető törvénykönyvet, és lazítanak a pedagógusok titoktartási kötelezettségén – ezekkel az intézkedésekkel is javítana a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyerekek biztonságán az a törvényjavaslat, amelyről csütörtökön vitáznak a parlamentben.

A Magyar Nemzet szerint a több törvényt módosító, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által jegyzett csomag a külföldön született magyar állampolgárságú gyerekek kapcsán is kiterjesztené az anyasági támogatást, a hajléktalanok védelme érdekében pedig bevezetné a vöröskód-riasztást. Létrejöhetnek az első szakápolási központok, amelyek a krónikus ápolási osztályokat válthatják fel.

Ha a javaslatokat elfogadják, a nevelőszülői hálózat működtetőjének még a nevelőszülői jogviszony létesítése előtt meg kell győződnie arról, hogy a jelentkező alkalmas. Jelenleg

nincs országos nyilvántartás a nevelőszülőkről,

ezért ha valaki jelentkezik, akkor magának kell nyilatkoznia arról, hogy korábban volt-e már nevelőszülői jogviszonya. A működtetőnek kell megkeresnie a korábbi munkáltatót, hogy szakmai véleményt kapjon az érintettről, és kiderüljön, hogyan bánt a gyerekekkel és miért szánt meg a foglalkoztatási jogviszonya. Országos nyilvántartás nélkül ugyanakkor ha valaki nem vallja be korábbi nevelőszülői tapasztalatát, akkor erre nem derül fény.

A gyerekek biztonságának javítását célozza az is, hogy a jövőben biztosítani kell gyermekjogi képviselők és a gyámok számára a gyerekekkel való személyes, zavartalan találkozást a nevelőszülő és a gyermekotthon vezetőjének jelenléte nélkül is.

A gyermekbántalmazási eseteket az emberi erőforrások minisztere által jóváhagyott módszertan alapján lehet csak kivizsgálni, és szigorítanak a vezetők kinevezésén is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×