INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 28. hétfő
Vencel

ceu

közlemény

európai bizottság

európai néppárt

Ignatieff: „A CEU olyan, mint akinek két útlevele van, egy amerikai és egy magyar”

InfoRádió

Újabb CEU sajtóközlemény: a CEU egyetlen, integrált egyetem, és felszólítja a kormányt a tárgyalások megkezdésére.

A magyar kormányzat azt állítja a nyilvánosság előtt, hogy nem akarnak bezárni semmilyen egyetemet. Azonban ennek az állításnak ellentmond a felsőoktatási törvény módosításának, a lex CEU-nak a szövege. Amennyiben a törvényt nem vonják vissza, vagy nem módosítják újra, az Oktatási Hivatal már 2017. október 12-től visszavonja a Central European University működési engedélyét. 2018. január 1-je után a CEU nem vehet fel új diákokat, ami ellehetetleníti a 2018-19-es tanévre szóló felvételi eljárást - olvasható az intézmény szerdai közleményében.

A magyar kormány azt is állítja, hogy nem akarja bezárni a Magyarországon akkreditált Közép-európai Egyetemet. Ez szintén félrevezető állítás. Intézményünk integrált, magyar és amerikai akkreditációval rendelkező egyetem. Az új törvény ellehetetleníti a két jogi személyiségű egység együttműködését, valamint az amerikai akkreditációjú mester és doktori diplomák kiadását. „A CEU olyan, mint akinek két útlevele van – egy amerikai és egy magyar – és a kormány el akarja venni az egyiket” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. „A kettős akkreditációnk tanszabadságunk egyik alapvető záloga” - tette hozzá.

A CEU arra is szeretné felhívni a figyelmet, hogy az elmúlt három hétben, amióta Áder János köztársasági elnök tárgyalásra szólította fel az érintett feleket, a CEU-val a kormány részéről nem tárgyalt senki.

A CEU szorgalmazza, hogy a magyar kormány hallgasson az Európai Bizottság, az Európai Néppárt, több mint 650 egyetem, 24 Nobel-díjas, az Egyesült Államok, Németország és Franciaország kormányainak, több tízezer magyar polgár és a magyar értelmiség különböző politikai meggyőződésű tagjainak kérésére. A tanszabadság nem pártpolitikai kérdés. Az ésszerűségnek kell irányadónak lennie, és azonnal meg kell kezdeni a tárgyalásokat.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018