eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Erre számíthatnak az érettségizők idén

Erre számíthatnak az érettségizők idén

Május 5-én, vagyis pénteken a nemzetiségi érettségivel megkezdődik a 2017-es érettségi év felvételi időszaka. A fő tantárgynak számító magyar nyelv és irodalom vizsga május 8-án hétfőn reggel 8 órakor kezdődik. A tudnivalókról Pongrácz László, az Oktatási Hivatal Köznevelési Programok Főosztályának vezetője nyilatkozott az InfoRádiónak.

Május 5.  és 26. között zajlanak az érettségi tantárgyak írásbeli vizsgái, szinte minden tárgyból van írásbeli vizsgarész. Utána június 8-15. között az emelt szintű szóbeli vizsgák következnek, majd pedig a középszintű szóbeli vizsgák, amelyek az iskolákban zajlanak már, június 19 és 30. között.

Az írásbeli érettségik között a magyar nyelv és irodalom az első, szinte mindenkit érintő vizsgatárgy. Itt mind az emelt, mind a középszintű vizsga 240 percig tart. Az emelt szintű vizsgán az időt a diák maga osztja be az egyes feladatokra. Középszinten egy 90 perces szövegértés, illetve érvelés és gyakorlati szövegalkotás feladatlappal kezdődik a vizsga, majd utána 150 perces értelmezés következik. 

Általánosságban az emelt szintű írásbeli vizsgák időtartama 240 perc, míg a középszintű írásbeli vizsgák 180 percesek. A magyar ez alól kivétel. 

A bevihető segédeszközök tantárgyanként változnak. Általában íróeszközt vihetnek be a diákok, magyar nyelv- és irodalomból azon kívül semmit sem. Helyesírási szótárról a vizsgahelyszín gondoskodik, egy vizsgacsoport részére 4 darabról, a diákok nem használhatják a saját szótárukat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×