eur:
389.28
usd:
362.09
bux:
68620.8
2024. május 8. szerda Mihály
Paksi bővítési miniszterjelölt: támogatás és kritikák

Paksi bővítési miniszterjelölt: támogatás és kritikák

Támogatta az Országgyűlés gazdasági bizottsága a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt kinevezését.

Nincs alternatívája Magyarországnak más, mint hogy ezt az erőművet megépítse - hangsúlyozta Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán.

"Azt gondolom, hogy anélkül, hogy új alaperőművet építenénk a következő időszakba, anélkül nem tudjuk megoldani Magyarországnak a stabil energia-ellátását és ez gazdaságpolitikai, nemzetbiztonsági és számtalan vonzatot jelent."

Beszámolójában a jelölt rámutatott, hogy korábban 31 évig dolgozott az atomerőműben, ahonnan vezérigazgató-helyettesként vonult vissza.

Jelenlegi paksi polgármestersége előtt pedig megújuló energiával foglalkozott.

Süli János kitért arra is, hogy komoly feladat az építkezés megkezdéséig annak megszervezése, hogy valóban 40 százalékos legyen a beruházásban a magyar beszállítók aránya, ahogy azt az orosz-magyar szerződésben rögzítették.

Bencsik János a Fidesz részéről támogatta a kinevezést.

"Hogyha egy embernek az életében a szakértelem, az emberi tartás és a közösség iránti elkötelezettség, közösségi szolgálat megvan, az akár miniszteri posztra is alkalmas lehet, tehát jó szívvel tudom támogatni Süli urat."

A szocialista Szakács László viszont hiányolta az erős társadalmi felhatalmazást a paksi beruházásról szóló döntés mögül és hiányolta a bővítés előkészítésének átláthatóságát.

"Szakértelem, tartás, tisztesség, ugye ezt mondta Ön, és úgy gondolom, hogy mi ezt látjuk a miniszter-jelöltben, mi azt nem látjuk, hogy ilyen minisztériumra szükség lenne Magyarországon, ami egy titkos Orbán-Putyin paktumot kellene, hogy végrehajtson."

A jobbikos Volner János szakmailag támogatta a jelöltet, későbbi tartózkodását részint a projekt titkosításával indokolta.

"Jelenleg a gazdasági bizottság jogosult lenne dönteni az erőmű bővítésével kapcsolatos több kérdésben, viszont

a bizottságunk tagjainak sincs betekintése a megtérülési számításokba, a hatástanulmányokba és felelősen gyakorlatilag egyik országgyűlési képviselő sem tud ebben a kérdésben állást foglalni."

Szél Bernadett, az LMP részéről viszont úgy vélte, hogy a kormány máig nem adott válaszokat alapvető kérdésekre az általa ellenzett beruházás ügyében.

"Itt arról van szó, hogy Vlagyimir Putyin leadta a megrendelést Orbán Viktornak, hogy őneki egy miniszterre is szüksége van annak érdekében, hogy az Európai Unióban kellőképpen villantani tudjanak ezzel a beruházással, Orbán Viktor pedig megtette, amit Vlagyimir Putyin megkövetelt."

Süli János szerint a lakosságnak nincs elegendő információja a felelős döntéshez, és nincs szükség népszavazásra erről a kérdésről, mivel titkos paktum sem történt, hiszen 2009-ben döntött a parlament a projekt előkészítéséről, és a bővítés utolsó fázisát kivéve mindig is többpárti támogatása volt a beruházásnak.

A gazdasági bizottság végül 9 igen szavazat és 3 tartózkodás mellett alkalmasnak találta a jelöltet a tárca nélküli miniszteri posztra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×