eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia

Ezért érdemes végrehajtási eljárást indítani

Változhat a végrehajtási eljárás szabályozása. Ennek értelmében a kielégítési sorrendben előrébb, az utolsó előtti helyről az ötödikre kerülhetnek a sértettek polgári jogi igényei - mondta az InfoRádióban Markovits Róbert, az Országos Bírósági Hivatal központi igazgatási feladatokkal megbízott bírája.

A végrehajtási eljárás szabályozásának változása miatt a bűncselekmények sértettjeinek polgári jogi igényének elfogadása megelőzheti az állami követeléseket – mondta el az Országos Bírósági Hivatal központi igazgatási feladatokkal megbízott bírája. Markovits Róbert hozzátette, a kielégítési sorrend azt jelenti, hogy a végrehajtónak a befolyt összegeket úgy kell felosztania a különböző követelések között, ahogy azt a végrehajtási törvény felsorolja. Mint mondta, ennek igazán akkor van jelentősége, ha az eljárás során befolyt összegek nem fedezik a követeléseket.

A sértettek követelései eddig a lista alján, utolsó előtti helyén szerepeltek. Most az ötödik helyre lépnének előre

– jelezte Markovits Róbert.

„Ez csak természetes személyekre vonatkozik.”

A kielégítési sorrend első helyén a gyermektartás díja áll, a második a végrehajtás során felmerülő költségek, amit a munkabér és ahhoz hasonló járandóságok követnek, utána az államilag biztosított követelések jönnek és ezek után következne a most áthelyezett polgári jogi igény – sorolta az Országos Bírósági Hivatal központi igazgatási feladatokkal megbízott bírája. Markovits Róbert ugyanakkor hozzátette, a végrehajtási eljárás sajátossága, hogy így sem garantálható, hogy minden természetes személynek teljesen megtérül a kára.

„Sok adós azt hiszi, a végrehajtási eljárás garancia a követelés megtérülésére, de nem így van.”

Ha a végrehajtási eljárás során nincs lefoglalható vagyon, akkor nincs mit behajtani és szétosztani a végrehajtást kérők között – hangsúlyozta az Országos Bírósági Hivatal központi igazgatási feladatokkal megbízott bírája. Markovits Róbert ugyanakkor hozzátette,

ennek ellenére érdemes végrehajtási eljárást indítani.

„Van egy elévülési idő, ezekben az esetben öt év, amit azonban minden érdemi végrehajtói intézkedés megszakít.”

Ha például nincsen lefoglalható vagyontárgy, de a végrehajtó időnként megkeresi az ingatlan- és a gépjárműnyilvántartót, és nézi, hogy az adós időközben nem jutott-e vagyonhoz – mondta Markovits Róbert.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×