eur:
392.93
usd:
366.51
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Ezért érdemes végrehajtási eljárást indítani

Változhat a végrehajtási eljárás szabályozása. Ennek értelmében a kielégítési sorrendben előrébb, az utolsó előtti helyről az ötödikre kerülhetnek a sértettek polgári jogi igényei - mondta az InfoRádióban Markovits Róbert, az Országos Bírósági Hivatal központi igazgatási feladatokkal megbízott bírája.

A végrehajtási eljárás szabályozásának változása miatt a bűncselekmények sértettjeinek polgári jogi igényének elfogadása megelőzheti az állami követeléseket – mondta el az Országos Bírósági Hivatal központi igazgatási feladatokkal megbízott bírája. Markovits Róbert hozzátette, a kielégítési sorrend azt jelenti, hogy a végrehajtónak a befolyt összegeket úgy kell felosztania a különböző követelések között, ahogy azt a végrehajtási törvény felsorolja. Mint mondta, ennek igazán akkor van jelentősége, ha az eljárás során befolyt összegek nem fedezik a követeléseket.

A sértettek követelései eddig a lista alján, utolsó előtti helyén szerepeltek. Most az ötödik helyre lépnének előre

– jelezte Markovits Róbert.

„Ez csak természetes személyekre vonatkozik.”

A kielégítési sorrend első helyén a gyermektartás díja áll, a második a végrehajtás során felmerülő költségek, amit a munkabér és ahhoz hasonló járandóságok követnek, utána az államilag biztosított követelések jönnek és ezek után következne a most áthelyezett polgári jogi igény – sorolta az Országos Bírósági Hivatal központi igazgatási feladatokkal megbízott bírája. Markovits Róbert ugyanakkor hozzátette, a végrehajtási eljárás sajátossága, hogy így sem garantálható, hogy minden természetes személynek teljesen megtérül a kára.

„Sok adós azt hiszi, a végrehajtási eljárás garancia a követelés megtérülésére, de nem így van.”

Ha a végrehajtási eljárás során nincs lefoglalható vagyon, akkor nincs mit behajtani és szétosztani a végrehajtást kérők között – hangsúlyozta az Országos Bírósági Hivatal központi igazgatási feladatokkal megbízott bírája. Markovits Róbert ugyanakkor hozzátette,

ennek ellenére érdemes végrehajtási eljárást indítani.

„Van egy elévülési idő, ezekben az esetben öt év, amit azonban minden érdemi végrehajtói intézkedés megszakít.”

Ha például nincsen lefoglalható vagyontárgy, de a végrehajtó időnként megkeresi az ingatlan- és a gépjárműnyilvántartót, és nézi, hogy az adós időközben nem jutott-e vagyonhoz – mondta Markovits Róbert.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nyomás alatt a Boeing

Nyomás alatt a Boeing

A Boeing repülőgépgyártó ismét nyomás alá került, miután az S&P a héten másodszor is felülvizsgálta és "stabilról" "negatívra" módosította a kilátásokat, amit egy januári kabinpanel-robbanás és a legnépszerűbb repülőgépük gyártásának lassítása, valamint a fokozott termelés bizonytalanságok és vezetőségi változások váltottak ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×