eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Világon is egyedülálló vállalkozásba kezd a Testnevelési Egyetem

Világon is egyedülálló vállalkozásba kezd a Testnevelési Egyetem

Több mint 44 milliárd forintból újul meg a Testnevelési Egyetem 2019-ig. Idén ősztől pedig már az edzőképzés is megújul – jelezte az InfoRádió Aréna című műsorában Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, aki az ügyben a hét elején sportági szakszövetségi vezetőkkel is egyeztetett.

A vezető elmondta: olyan központot hoznak létre, ahol egy sportoló sportpszichológiai elemzésére, biomechanikai mozgáselemzésére ráépül egy teljesítmény-élettani laboratórium és egy olyan táplálék-dietetikai tanácsadás és vizsgálat, ami az ő anyagcseréjéhez, anabolikájához a leginkább illik.

Itt nagyjából a sportoló ikertestvérét alkotjuk majd meg,

és le tudjuk írni, hogy milyen mozgáskultúrával, milyen keringési rendszerrel, milyen terhelhetőséggel, milyen anyagcsere-folyamatokkal lehet őt a legmesszebb vinni – magyarázta Mocsai Lajos.

Ez a világon is egyedülálló vállalkozás a Testnevelési Egyetem egy integrált laboratóriumában fog megvalósulni – közölte az intézmény rektora.

A vezető közölte, hogy az első lépcsőfok megvalósítása április első hetében az első kapavágással és egy 12 éve bezárt épület felújításával kezdődik. Amíg a második fázis el nem készül, a 11 ezer négyzetméteres területre bekerül majd minden funkció.

A második fázisban a mostani területünkön egy olyan L-alakú épületet alakítunk ki, amelynek a tetején sportfelületek lesznek zöld tetővel, alatta pedig

200 méteres atlétikapálya, multifunkcionális pályák, lőtér, küzdősportágak helyszínei, uszoda, és rehabilitációs központ lesz

– részletezte Mocsai Lajos.

Megújul az edzőképzés

Ősztől megújul itthon az edzőképzés - jelezte az InfoRádió Aréna című műsorában Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, aki a hét elején sportági szakszövetségi vezetőkkel egyeztetett.

„Idén szeptemberben újraindul az edzőképzés a Testnevelési Egyetem szervezésében, hat egyetem részvételével, ami egy újabb mérföldkő” - tudatta az intézmény rektora.

Világon is egyedülálló vállalkozásba kezd a Testnevelési Egyetem

Felidézte, hogy tizenegy éve szűnt meg a magyarországi edzőképzés legfontosabb színterén, a Testnevelési Egyetemen a diplomás szakedzőképzés, ami óriási hiányt és hiátust okozott a szakemberképzésben.

„Most 25 sportágban hirdettük meg azt a diplomás képzést”

- mondta Mocsai Lajos, és hozzátette, hogy a diplomás szakedzőképzésnek a mesterképzés a folytatása, ahova 30-an fognak bekerülni.

Elmondta, hogy a szigorított, humán-biológiára épülő felvételin összesen 200 pontot lehet elérni, amiből 50 pont a biológiára, a többi elméleti és gyakorlati sportágismeretre épül.

„Várjuk azokat a sportolók, akik eddig távol maradtak – a szerintem nem túl logikus módon megszerkesztett – testnevelőtanár-edzői szaktól” - mondta Mocsai Lajos.

Indoklásként hozzátette: gondoljunk bele, hogy

ha egy 45 éves világszintű vitorlázó szeretett volna szakedzői végzettséget szerezni, akkor eddig ahhoz a tornateremben nyújtógyakorlatot is kellett csinálnia.

„Azt gondolom, hogy akik ezt szervezték, nagyot hibáztak. Mi visszaállítjuk és kétéves előkészítés után elindítjuk a rendszert” - fogalmazott a Testnevelési Egyetem rektora.

A meghirdetett szakok

Nappali tagozaton: kézilabda, kosárlabda, női torna, férfi torna, vívás, tenisz.

Levelező tagozaton: úszás, kézilabda, kosárlabda, női torna, férfi torna, jégkorong, tájékozódási futás, birkózás, atlétika, labdarúgás, judo, vívás, kajak-kenu, műkorcsolya, gyorskorcsolya, ökölvívás, tenisz, öttusa, sakk, vitorlázás, sportlövészet, vízilabda, röplabda, sí, karate.

 Felidézte, hogy korábban a Testnevelési Egyetemnek két funkciója volt: egyrészről a legmagasabb szintű testnevelőtanár-képzési profil, másrészt az élsportnak sportszakember-képzés.

„Most 120 hallgatót iskolázhatunk be, de ígéretet kaptam az államtitkár úrtól arra, hogy azokban a sportágakban, ahol nagy a nyomás, esetleg megtoldható a létszám” - közölte Mocsai Lajos.

A Testnevelési Egyetem rektora elmondta, hogy a szakszövetségeket arra kapacitálták, hogy a világ legjobb szakirodalmát, szöveggyűjteményét szerezzék be, és a szakember gárdát is úgy állítsák össze, hogy a Testnevelési Egyetem új mintatantervében megfogalmazott elvárásokat maradéktalanul meg tudják valósítani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×