eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A virtuális valóság legyőzi a fóbiákat

A virtuális valóság legyőzi a fóbiákat

Már három fóbia gyógyítására van lehetőség a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján - mondta az InfoRádiónak az egyetem docense, az intézmény úgynevezett "virtuális valóság" központjának vezetője.

A „virtuális valóság” technológiával három; a repülés-, a magasság- és a metrófóbiát lehet kezelni – mondta el a Semmelweis Egyetem docense. Simon Lajos hozzátette, ezeket pszichoterápiával gyógyítani lehet.

„Viselkedés-kognitív terápiás módszerrel lehet leginkább ezeket a fóbiákat kezelni, ennek új változata a „virtuális valóság”-terápia. Ez azt jelenti, hogy olyan virtuális világokat hoznak létre programozással vagy 360 fokos gömbkamerás felvételekkel, ami azokat a helyzeteket mutatja be, amelyet repülés vagy egy metróval történő utazás során átélünk. Pontról pontról, fokozatosan megyünk végig minden elemén.”

A páciensek először megtanulnak egy relaxációs, ellazító technikát, majd a legkisebb szorongást kiváltó helyzettől indulva lépnek tovább – mondta Simon Lajos. Ezzel megtanulják, hogy az éles helyzet sem okoz veszélyt, problémát – tette hozzá a Semmelweis Egyetem docense.

„A fóbiás magatartás egy hibás tanulás következménye, az újratanulással ezért lehet korrigálni.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×