eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Milyen sulit válasszunk: elitet vagy átlagosat?

Milyen sulit válasszunk: elitet vagy átlagosat?

Olyan középiskolát célszerű választani, amely csak kicsivel vár el többet a diák képességeinél - mondja a klinikai gyermekpszichológus. Czimmermann Edit szerint egy átlagos gyermektől egy elitiskola túl sokat követelhet, ami kudarcélményt okoz, de nem szabad általánosítani, mert minden gyermek máshogy reagál a kihívásokra.

Nincs egységes recept

A középiskola kiválasztásánál sok szempontot kell mérlegelni a gyermek személyiségétől kezdve a korábbi tanulási tapasztalatain át a sikerhez, kudarchoz való viszonyáig – hangsúlyozta klinikai gyermekpszichológus. Czimmermann Edit hozzátette, a gyerek egyéni fejlődéséhez, személyiségéhez, temperamentumához képest kell meghozni a legjobb döntést.

„Ha egy gyerek egy elitgimnáziumban a gyengébbek közé tartozik, nagyon erős énképpel, önbizalommal és stabil kudarctűrőképességgel rendelkeznie ahhoz, hogy fel tudja dolgozni, hogy nem tud úgy teljesíteni, nincs olyan eredménye, hiába tanul szorgalmasan, úgy, mint korábban az általános iskolában. Szembe kell néznie, hogy megváltoztak a viszonyok, tudja kezelni és elviseli a frusztrációt és a kudarcokat is.”

Legyen sikerélménye!

A klinikai gyermekpszichológus kiemelte, fontos, hogy a gyereknek legyen egy-két olyan terület, ahol sikerélménye van, ezzel saját magát is tudja motiválni.

Segíthet még, ha határozott célja van,

ennek érdekében képes a pillanatnyi kudarcokat is elviselni – tette hozzá Czimmermann Edit.

„Előfordulhat az is, hogy egy aránylag jól tanuló gyerek egy átlagos iskolában húzóember lesz, és hogy igazodjon a többiekhez, visszavesz és nem tanul olyan jól.

A szakember szerint őket is mindig kihívások elé kell állítani, fontos, hogy ha nem is az iskolában, az élet más területén tudják próbálgatni magukat, hogy ne lustuljanak el. Nem jó az, ha egy gyerek azt érzi, nem kell semmit tennie az eredményekért – jegyezte meg Czimmermann Edit.

Picit a középút fölött

„Az a legfontosabb, hogy minden gyerek a képességeinek megfelelő iskolába kerüljön.”

A középutat érdemes belőni; kicsit a képességek fölé lehet menni, de nem nagyon, mert akkor a teljesíthetetlen követelmények kudarcélményt okozhatnak – hangsúlyozta a klinikai gyermekpszichológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×