eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Plakátháború a Parlamentben

A kormánypártok a települések képének védelmével indokolták a közterületi hirdetések szabályozásának módosítását, az ellenzék szerint viszont csupán a hirdetési piac fölötti kormánypárti kontroll növeléséről van szó. Megvitatta az Országgyűlés az óriásplakátok kihelyezését szabályozó, hétfőn benyújtott fideszes kormányzati javaslatot.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a települések történeti- és természeti értékmegőrzésének támogatását nevezte expozéjában a módosítás céljának és aláhúzta, hogy szükségessé vált a reklámhordozók, plakátok és egyéb hirdetések egységes szabályozása, ésszerű keretek közé szorítása.  A részletszabályokról azonban egy későbbi kormányrendelet, illetve a helyi önkormányzatok saját szabályozása gondoskodhat. 

A fideszes László Tamás támogatta a módosítást, mert úgy látta, hogy a reklámok egyre több helyen terhelik vizuális környezetszennyezésként a települések képét.

A szocialista Varga László viszont úgy vélte, hogy bár a településkép-védelem szükségességével akár egyet is lehetne érteni, a kivételes eljárással a Ház elé került módosítás valódi oka viszont egy 2017 őszére befejeződő reklámpiaci átalakítás, fideszes területszerzés, a kormánypártokkal szembe került egyik nagyvállalkozó, Simicska Lajos kiszorítása. 

A jobbikos Hegedűs Lórántné, miután a kvótanépszavazási kampány kormányzati plakátüzeneteit szellemi környezetszennyezésnek minősítette, több ponton kritizálta a módosítást, majd úgy összegezte, hogy a kormányzat egyértelműen reklámpiaci fegyverként használná az újabb jogosítványokat, amelyhez a Jobbik nem tud hozzájárulni. 

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője szintén nem támogatta a módosítást, amely álláspontja szerint kifejezetten káros és veszélyes, mivel állami és önkormányzati kontroll alá vonja a közterületi hirdetési piacot. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×