eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Elfogadták az offshore-törvényt

Jövő nyárig utolsó esélyt biztosított az Országgyűlés a pótlólagos adófizetésre a jövedelmüket külföldre menekítőknek, továbbá, még ebben a módosító csomagban lehetővé tette, hogy politikai vezetők is irányíthassanak sportszövetségeket.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak jövő ősztől állnak rendelkezésére több mint 70 országból a nagy értékű külföldi bankszámlák adatai az OECD által kidolgozott automatikus információcsere keretében, így könnyebben kiszűrhetők lesznek azok, akik a Magyarországon keletkezett jövedelmük után nem fizették meg a közterheket. Ha azonban az érintettek önként bevallják eddig eltitkolt vagyonukat, kedvezőbb adózás mellett mentesülhetnek a komoly bírság alól – mutatott rá a módosítás vitájában Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára.

"Az a magánszemély, aki még az ellenőrzés megkezdése előtt úgy dönt, hogy kamatból-, osztalékból-, árfolyamnyereségből származó vagy vállalkozásból kivont jövedelme után 10 százalékos mértékű adót fizet, mentesül az esetleges adóhivatali revízióval járó jogkövetkezmények alól."

A fideszes Riz Gábor úgy látta, hogy így bővül az igazságos közteherviselés, ahogy a KDNP-s Hargitay János is támogatta a módosítást.

A szocialista Burány Sándor azonban felhívta a figyelmet, hogy a módosítás lehetőséget teremt az államtitkárok és miniszterek számára is, hogy elvállalhassák sportszövetségek elnöki tisztségét, amit nem támogatott.

"Ha megnézzük, hogy a kivételes eljárást milyen váratlan esemény indokolhatta a közelmúltban, az Gyárfás Tamás lemondása az úszószövetség elnöki posztjáról, semmi akadálya, hogy egy miniszter, államtitkár vagy akár a miniszterelnök betöltsön a jövőben ilyen állásokat, pontosabban ilyen megbízatásokat."

Z. Kárpát Dániel a Jobbik részéről is úgy látta, hogy a csomag arról szól, hogy a kormánypártok könnyebben tudják saját embereiket sportszövetségek élére delegálni.

"Ha az egyszerű szurkolókkal elbeszélgetnek, azt fogják mondani, hogy ki a politikával a stadionokból, a sportklubok éléről, nincs szükség ott önökre. Nem kellenek a birkózószövetségbe, nem hívta önöket oda senki, önök szeretnének belépni."

Az LMP-s Schmuck Erzsébet szintén szót emelt az állami vezetők sportszövetségi szerepvállalása ellen.

"Nem szakmai szemmel működnek ezek a szervezetek, hanem politikai érdekektől vezérelve, az évszázados hagyományokból pedig legfeljebb a legrosszabb részeket, a nepotizmust és a korrupt uram-bátyám világot élesztik fel."

Emellett a politikus a csomagba foglalt offshore ellenes lépéseket látszatintézkedésnek nevezte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×