eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Megkezdték az Erzsébet-utalványok kézbesítését - a nap hírei

A nemzetgazdasági miniszter szerint az adó- és járulékszabályok módosítása javítja a gazdaság versenyképességét. A jegybankelnök szerint jövőre 3,5-4 százalék között bővülhet a magyar gazdaság. Megkezdte a nyugdíjasok Erzsébet-utalványának kézbesítését a Posta. A nap legfontosabb hírei december 12-én.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az adó- és járulékszabályok módosítása jelentősen javítja a gazdaság versenyképességét. Varga Mihály azután beszélt erről, hogy az országgyűlés az adócsomag részeként 2017-től egységesen 9 százalékra csökkentette a társasági adó mértékét. A tárcavezető a parlamenti döntés után azt mondta: a módosítások megteremtik a jogszabályi hátterét a szociális partnerekkel november 24-én aláírt 6 éves bérmegállapodásnak.

A jegybankelnök szerint jövőre 3,5-4 százalék között bővülhet a magyar gazdaság. Matolcsy György az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt közölte azt is, hogy az idei évre fenntartja 3 százalékos GDP-növekedési prognózisát a Magyar Nemzeti Bank. Hozzátette: fennmaradnak a laza monetáris kondíciók, de a nemzeti bank fontosnak tartja a forintárfolyam stabilitását is. Parlamenti ellenzéki pártok a forintosítás, a növekedési hitelprogram és a brókerbotrányok miatt kritizálták a jegybank tavalyi működését.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a körülmények miatt csökkent a migrációs nyomás, nem az unió közös megoldásának köszönhetően. Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán sürgette annak kimondását, hogy Európa területére csak legálisan lehet belépni. A tárcavezető szerint fontos, hogy Brüsszel partnerségi egyezményt kössön Afganisztánnal és Pakisztánnal, valamint a Szíriához közeli államokkal.

Megállapodott a jogosulatlan menedékkérők visszaküldéséről Malival az Európai Unió. Az egyezmény értelmében az unió fejlesztési támogatásokat nyújt Malinak, segít a munkahelyteremtésben, valamint a határvédelem és a biztonsági erők megerősítésében. Cserébe az afrikai állam hatóságai fokozottabban lépnek fel az embercsempész-hálózatok ellen, és visszafogadják a menekültstátusra nem jogosult migránsokat.

Garanciális szabályokkal kiegészítve fogadta el az egészségügyi tárgyú jogszabályok módosítását az Országgyűlés. Korábban a gyógyszerforgalmazási törvényt megfontolásra visszaküldte a Háznak az államfő. A most elfogadott szabályozás szerint a parlament visszavonja a működési engedélyét annak a gyógyszertárnak, amelynek megszűnik a társadalombiztosítási ártámogatási szerződése.

Újra elfogadta a parlament az egyes állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok ingyenes átadásáról szóló törvényt. A jogszabályt korábban a budapesti Erzsébet térre vonatkozó aggályai miatt visszaküldte a köztársasági elnök. Az Erzsébet tér még fővárosi tulajdonban lévő részeinek állami kézbe átadását december 31-ére halasztotta a parlament, az üzemeltetési szerződést pedig jövő január végéig kell megkötniük a feleknek.

Megkezdte a nyugdíjasok Erzsébet-utalványának kézbesítését a Posta. A borítékban 3 szelvény található, összesen 10 ezer forint értékben. Az utalványokat 2017 végéig lehet felhasználni, az ország mintegy 60 ezer elfogadóhelyén,

Nem indítja újra a Népszabadságot a Mediaworks - közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján az Opimus Group. A tájékoztatás szerint a kiadó igazgatósága nem látja a napilap újraindításának racionális lehetőségét és gazdasági megalapozottságát. A Mediaworks október 8-án függesztette fel a Népszabadság nyomtatott és internetes kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig.

Budapesten újabb fiatal került kórházba fertőző agyhártyagyulladással. Bobek Ilona, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház osztályvezető főorvosa az M1 Híradójának azt mondta: a 20 éves fiatalember állapota súlyos, jelenleg altatják és lélegeztetik. A múlt héten egy végzős gimnazista halt bele a gennyes agyhártyagyulladásba.

Romániában hatpárti parlament alakul a vasárnapi választásokat követően. A központi választási bizottság a szavazókörök 95,8 százalékának adatai alapján közölte: a voksolást a Szociáldemokrata Párt nyerte 45,3 százalékkal. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a részeredmények szerint 6,4 százalék körüli - a legutóbbi parlamenti aránynál egy százalékponttal nagyobb - támogatottságra tett szert.

Olaszországbanelfogadta a miniszterelnöki felkérést Paolo Gentiloni. A politikus az államfővel folytatott egyeztetés után megnevezte a kabinet tagjait. Sergio Mattarella köztársasági elnök vasárnap kérte fel Paolo Gentilonit, hogy vegye át a balközép kormány vezetését, miután az alkotmányos reform elutasításával végződött december 4-i népszavazás után lemondott Matteoi Renzi miniszterelnök.

A Egyesült Államokban hivatalosan is bejelentette a megválasztott elnök, hogy John Kelly nyugalmazott tábornokot jelöli a belbiztonsági minisztérium élére. Donald Trump jelezte, hogy a tengerészgyalogságtól visszavonult 66 éves tábornok egyebek között a határok biztonságért, a bevándorlásért, az amerikai állampolgárság megadásáért felel majd.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×