eur:
396.36
usd:
369.65
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura

Emmi: továbbra is prioritás a dohányzás visszaszorítása

A dohányzás következtében több mint húszezer ember hal meg évente, ezért Magyarországon a dohányzás visszaszorításáért folytatott küzdelem továbbra is egészségpolitikai prioritás - emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményében.

Minden év novemberének harmadik csütörtökén, így idén november 17-én tartják a "Ne gyújts rá!" világnapot. Ennek célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a dohányosok nem gyújtanak rá, másrészt hogy felhívják a figyelmet a dohányzás veszélyeire.

Magyarországon a dohányzás súlyos népegészségügyi és nemzetgazdasági probléma, a szív- és érrendszeri, daganatos és légzőszervi megbetegedések egyik fő kockázati tényezője - hangsúlyozta az Emmi, hozzátéve: a kormány prioritásként kezeli az egészségügyi ellátórendszer megelőzési szemléletű fejlesztését. A dohányzás visszaszorítása pedig - mint írták - az egyik leghatékonyabb népegészségügyi beavatkozás, amelyben szerepe van a rászokás megelőzésének és a leszokás támogatásának egyaránt.

Az Emmi a közleményben felidézte, hogy a kormány az elmúlt években számos intézkedést vezetett be. Kiemelték többek között, hogy 2012-től tilos a dohányzás a közforgalmú zárt légterű helyeken, közösségi terekben, idén augusztus 20-án pedig hatályba lépett a dohánytermékek csomagolását szabályozó kormányrendelet módosítása, amely szerint az új dohánytermékek már csak egységes csomagolásban kerülhetnek piacra.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az elektronikus cigaretta és "a dohányzást imitáló elektronikus eszközök" egyre népszerűbbek, azonban - mint kiemelték - "fogyasztásuk fokozott egészségügyi kockázatokkal jár".

Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Több százezer magyar család várja lélegzet-visszafojtva, mit kezd a kormány napokon belül a lakáshitelekkel

Több százezer magyar család várja lélegzet-visszafojtva, mit kezd a kormány napokon belül a lakáshitelekkel

A jelenlegi szabályozás szerint június 30-án véget ér a jelzáloghitelek kamatstopja. Az intézkedés eddig 300 ezer háztartást óvott meg a magasabb kamatkörnyezet hatásaitól, a bankszektornak pedig több mint 400 milliárd forintjába került. Nagy Márton miniszter beszélt már az újabb meghosszabbításról, de az erről szóló jogszabály még mindig nem jelent meg. A BUBOR még mindig 7% közelében jár a bevezetéskori 2%-kal szemben, az érintett hiteladósok eloszlása alapján viszont szerencsére viszonylag kevesen vannak most már azok, akiket elviselhetetlen sokként érne a kamatstop hirtelen kivezetése.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×