eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Sokszor meg sem vizsgálják, muszáj-e amputálni

Háromszor annyi amputációt végeznek Magyarországon, mint az Európai Unióban több helyen - véli a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke. Dénes Tamás szerint az is érdekes adat, hogy az egészségbiztosító ugyanannyi, vagy beavatkozástól függően több pénzt ad egy végtag eltávolítására, mint a megmentését célzó műtétre.

„Körülbelül háromszoros a magyar amputációs túlsúly. Feltűnő még, hogy nálunk nagyon sok beteg végtagját amputálják úgy, hogy nem voltak előzőleg érrekonstukcióhoz szükséges kivizsgáláson, tehát érfestésen. Ezen az arányon mindenképpen javítani kell, hogy az amputációs rátát csökkenteni lehessen” - emelte ki Dénes Tamás.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke hozzátette, a tanulmányok azt is megállapítják, hogy Magyarországon nem jöttek létre az úgynevezett érellátási centrumok, pedig a szakma több erre vonatkozó javaslatot is készített az elmúlt időszakban.

„Van az az egyszerű abszurd anomália is, hogy jelenleg egy lábamputációért többet fizet a biztosító, mint ha egy két-három órás műtéttel megmentenénk a beteg végtagját és valójában hosszabb távon az életét. Magam is több államtitkárhoz vittem az érsebészet képviselőit, hogy az érsebészet helyzetén változtassunk, de erre valahogy soha nem maradt energia” - hangsúlyozta Dénes Tamás.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke hozzátette, az érbetegek ellátása nagyon jól modellezi a magyar egészségügy működését. Nem arról van szó, hogy azért amputálják a betegek lábait, mert többet fizet az OEP, hanem arról, hogy veszteséget termelnek a kórháznak, amikor ellátják a betegeket.

„Ezért mondjuk azt, hogy a kórházi adósságállomány néha csak egy virtuális dolog, a finanszírozás rossz struktúrája miatt is alakult ki” - mondta Dénes Tamás.

Arra a kérdésre, létezik-e olyan adat, amely megmutatja, hány betegnél fordul elő, hogy rekonstrukciós érműtét helyett amputációt hajtanak végre rajta, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke azt válaszolta, náluk a betegek 60-70 százalékánál nem vizsgálták meg, megmenthető-e a lába.

Dénes Tamás kijelentette: „a szakszervezetnek nem feladata, hogy az egészségügyi államtitkársággal tárgyaljon, csak besegítünk és be is fogunk segíteni, mert akinek a feladata lenne, nem végzi el. Mi állandóan nyitottak vagyunk a szakmai tárgyalásra, de nem igazán látjuk a kiutat, mert nem kap olyan támogatást az EMMI és ezen belül az egészségügyi szaktárca, hogy ezekkel a problémákkal meg tudjon küzdeni.”

Az InfoRádió keresi az egészségügyi államtitkárságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×