eur:
393.01
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Vezető brit lapnak adott interjút Orbán Viktor – hírösszefoglaló

Jó döntésnek tartja Donald Trump amerikai elnökké választását a magyar kormányfő. 2020-ig 6 és fél milliárd forint uniós forrás jut a Tehetségek Magyarországa programra. Fliegauf Bence Liliom ösvénye nyert a minszki filmfesztiválon. A nap hírösszefoglalója.

Továbbra is jó döntésnek tartja Donald Trump amerikai elnökké választását a magyar kormányfő. Orbán Viktor szerdai londoni látogatásakor adott interjút a Daily Telegraphnak, amelyet mai számában közölt a lap. A miniszterelnök úgy fogalmazott: az amerikai voksolás eredménye azt mutatja, hogy a realitás áttört az ideológián. A brit uniós tagság megszűnéséről Orbán Viktor azt mondta: szomorú a Brexit miatt, de van élet az unión kívül is és Magyarország tiszteletben tartja egy szuverén nemzet döntését.

2020-ig 6 és fél milliárd forint uniós forrás jut a Tehetségek Magyarországa programra. Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere a program nyitórendezvényén úgy fogalmazott: a tehetségek megtalálása, gondozása nemzetstratégiai ügy. Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár a rendezvényen közölte: a Tehetségek Magyarországa program a magyar fiataloknak és fiatalokról szól, a kabinet célja, hogy a tehetségek érezzék, számíthatnak a kormány segítségére.

Lassan, de folyamatosan rövidülnek a kórházi várólisták - írja a Magyar Nemzet. A lap az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai alapján azt közölte: míg júliusban 32.700-an vártak műtéti eljárásra, addig októberben kevesebb mint 29 ezren. Így mintegy négyezerrel csökkent a várólistán szereplő betegek száma. Legtöbben szürkehályog-műtétre várakoznak, mintegy 11 ezren, az átlagos várakozási idő több mint három hónap. 2013-hoz képest felére csökkent a várólista és negyedére a várakozási idő. A leghosszabb ideig térdprotézis-műtétre kell várni. A lap felhívta a figyelmet: érdemes tájékozódni a régiós különbségekről, mert jelentős eltérések lehetnek az egyes országrészekben.

Tovább terjed a madárinfluenza Németországban, Ausztriában és Svájcban is. A járvány miatt a német szövetségi gazdasági miniszter válságstáb felállítását rendelte el. A német baromfitenyésztők szövetsége kezdeményezte, hogy a gazdálkodókat országszerte kötelezzék az állatok zártan tartására. A jelenlegi fertőzési hullámot vándormadarak indították el. A vírus emberre nem, de a baromfiállományra rendkívül veszélyes. A betegséget egy Békés megyei pulykaállományban, és egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban is kimutatták.

Leállítja a BKV a 3-as metrót vasárnap reggeltől délig a Deák tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszon, mert pénteken megrongálódott egy kitérő alkatrésze. A közlekedési társaság azt közölte: az érintett pályaszakasz sebességkorlátozás bevezetésével közlekedésre alkalmas, de a szakemberek a hibás alkatrész cseréje mellett döntöttek. A metrók helyett buszok közlekednek majd a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest végállomás között.

Az összes megyében és autópálya-mérnökségen másodfokú téli készenlétet rendelt el a Magyar Közút, a szolgálatot 467 emberrel látja el a társaság. A Magyar Közút munkatársai a csapadékviszonyoknak megfelelően végzik a takarítási munkákat. A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy a téli időjárási körülmények között fokozott óvatossággal vezessenek.

Fliegauf Bence Liliom ösvény című alkotása nyerte a minszki nemzetközi filmfesztivál fődíját. Az elismerést először szerezte meg magyar film. A minszki szemle idén 45 országból 159 filmet vonultatott fel, köztük 11 játékfilmet a versenyprogramban. A filmalap támogatásával készült Liliom ösvény világpremierje a berlini fesztiválon volt februárban, majd áprilisban az olaszországi Lecce filmfesztiválján is elnyerte a fődíjat.

Rálőttek egy tüntetőre az Oregon állambeli Portlandben, a Donald Trump megválasztott amerikai elnök ellen rendezett tiltakozó felvonuláson. A rendőrségi szerint a tettes, az autójából kiszállva összeszólalkozott az egyik tüntetővel, majd rálőtt. A demonstráló férfi sérülései nem életveszélyesek. Az elkövetőt nem sikerült elfogni. Pénteken több ezren tiltakoztak az Egyesült Államok számos városában Donald Trump megválasztása miatt. Portlandben a rendőrség "lázadásnak" minősítette a tüntetést. Közben interneten és közösségi oldalon közzétett petícióban kérik civil csoportok az amerikai elektorokat, hogy a választási eredményektől függetlenül Hillary Clintont, a Demokrata Párt jelöltjét válasszák meg elnöknek. Ennek érvényesítésére ugyanakkor nincs jogi lehetőség.

A szíriai kormányerők Aleppóban visszafoglalták az elvesztett területeket. A kormányhadsereg megkezdte az esetlegesen hátrahagyott aknák felkutatását a város nyugati részén lévő negyedben, amelyet a lázadók két héttel ezelőtt szereztek meg. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint a hadsereg és szövetségesei az elmúlt héten több területet visszafoglaltak a lázadóktól, akik offenzívájukkal az ostromzárat akarták megtörni a kezükön lévő negyedek körül.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×