eur:
394.06
usd:
365.26
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ezeket mondta Orbán Viktor a Daily Telegraph-ban

Interjút közöl Orbán Viktor miniszterelnökkel a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap.

A lap európai szerkesztője, Peter Foster a magyar kormányfő minapi londoni látogatása idején készítette az interjút, amely szombatra virradóra jelent meg az újság online kiadásában.

Orbán Viktor az amerikai elnökválasztás eredményével kapcsolatos kérdésre kifejtette: a republikánus jelölt, Donald Trump győzelme azt jelenti, hogy a realitás áttört az ideológián.

"Filozófiai-ideológiai szinten úgy érezzük, hogy mi itt a nyugati világban 'liberális nem-demokratikus' rendszerben élünk, és ennek vége. Ennek az ideológiának, amely megteremtette a politikai korrektségre alapuló saját nyelvezetét - és ezzel szürke, egyforma megközelítést alakított ki minden kérdéshez - vége van" - mondta Orbán Viktor a brit lapnak.

Az újságíró felidézi Orbán Viktor egy korábbi kijelentését, amelyben a kormányfő azt mondta, hogy Trump megválasztása Magyarország és Európa számára is jó lenne. Arra a kérdésre, hogy továbbra is így tartja-e, a miniszterelnök azt mondta, hogy ez az érzése erősebb, mint valaha.

Kijelentette: Donald Trump nagyon egyértelműen állást foglalt az illegális migrációval szemben.

Ha erős alapokkal bíró államok nem teszik világossá, hogy hol vannak a határok, mit tartanak elfogadhatónak és mit nem, az destabilizálhatja a nyugati világot, és "erre nincs szükségünk" - tette hozzá. A kormányfő kijelentette: véleménye szerint ebből a szempontból Trump jobb Magyarország és jobb Európa számára is.

Arra a felvetésre, hogy az EU-vezetők részéről olyan vádak érik, hogy nem tartja magát az Európai Unió értékeihez, Orbán Viktor kijelentette: a kérdés az, hogy miként definiálhatók az európai értékek.

Ha az európai értékeket szuverén államok szövetségeként határozzák meg, akkor Magyarország igencsak erősíti az Európai Unió értékeit, mivel a törvényesség és a rend európai érték, ez pedig a szuverén államok sajátja, és a nemzetközi kötelezettségek - például a schengeni előírások - teljesítésének előfeltétele.

"Tehát mi jó európaiak vagyunk, védjük Európát nemcsak az értékek, hanem a realitás szintjén is, amikor a schengeni határokat őrizzük a schengeni szerződésben foglaltaknak megfelelően" - fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette ugyanakkor: igaz az is, hogy Magyarország nem elégedett mindazzal, ami Brüsszelben zajlik.

"Ebben az értelemben kormányom egyfajta ellenzékben van Brüsszelben, de ez reformellenzékiség, nem pedig romboló ellenzékiség" - mondta a miniszterelnök.

Kijelentette: a magyarok 70 százaléka azt pártolja, hogy Magyarország az EU tagja maradjon, tehát Magyarország az unió egyik leginkább EU-párti nemzete.

Arra a kérdésre, hogy helyeselné-e, ha Trump - ahogy kampányában ígérte - a kapcsolatok rendezésére törekedne Oroszországgal, és üdvözölné-e például az Oroszország elleni szankciók feloldását, Orbán Viktor kijelentette: Magyarország soha nem támogatta a szankciópolitikát.

"Mindig világosan kifejtettük, hogy nem értünk egyet e politika tartalmával, de az (EU) egysége fontosabb, ezért elfogadtuk (ezt a politikát)" - tette hozzá.

Kijelentette: Borisz Jelcin néhai orosz elnök időszakának kiszámíthatatlan, szétesőben lévő Oroszországa veszélyesebb volt, mint Vlagyimir Putyin mostani orosz államfő Oroszországa.

A Nyugat elvárása az, hogy Oroszország a Nyugaton honos politikai kultúrára alapozza politikai rendszerét, Magyarország megközelítése azonban az, hogy Oroszországot olyannak kell elfogadni, amilyen, és "nem olyannak, ahogy az álmainkban szerepel" - mondta Orbán Viktor.

A brit EU-tagság megszűnéséről szólva a miniszterelnök kijelentette: a britek számos kérdésben stratégiai partnerek voltak az EU-n belül, így most az unió gyengébb, mint eddig.

Magyarország ezt szomorúnak tartja, "de én úgy gondolom, hogy nyilvánvalóan van élet az Európai Unión kívül is, és ha egy szuverén nemzet van annyira bátor, hogy meghozza ezt a döntést, akkor mi sok szerencsét kívánunk neki" - mondta a magyar kormányfő.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×