eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kilencen lettek Aranyanyuk

Kilenc nő vehette át idén az Aranyanyu-díjat, amelyet az oktatásban, az egészségügyben és a szociális szférában dolgozó nők munkájának elismerésére alapítottak hat évvel ezelőtt - mondta az InfoRádióban Rácz Zsuzsa író, a szervezet zsűritagja.

Minden évben több száz jelölés érkezik az Aranyanyu-díjra – mondta el a szervezet zsűritagja.

„Bárkit lehet jelölni a négy kategóriában: egészségügyi szakdolgozó, pedagógus, orvos. Tavalytól létezik egy új, a szociális területen dolgozó szakemberek kategóriája. Nagyon nehéz összemérni a teljesítményüket, igazából nem is lehet, egy fontos szempont van minden évben: ki mekkora hatással van a szűkebb vagy tágabb környezetére. Mennyire motorja egy változásnak, hiszen ezeken a területeken szinte mindenhol változtatni kell, hogy működjenek a dolgok” - mondta Rácz Zsuzsa.

Az Aranyanyu-díj zsűritagja kiemelte, az idei év azért is különleges, mert november 10-én ünnepeljük a szociális munka napját. A díj nagy vívmányának nevezte, hogy a szociális szféra szakembereit is lehet díjazni.

„Ezen a területen: a családsegítő és családjóléti intézményekben, a gyermek- és anyaotthonokban, hajléktalanszállókon közel százezer nő dolgozik, nagyon kevés pénzért és erkölcsi megbecsülésért teszik ezt. A díjazott, Mester Gyöngyi egy igazi hús-vér szociális munkás. Azért is kapja a díjat, mert a Kispesti Családsegítő Szolgálat munkatársaként létrehozott ötven felülieknek egy olyan klubot, amely nemcsak abban segíti őket, hogy munkát találjanak, hanem közösséget is kovácsolt belőlük azzal, hogy egymásnak segítenek, például egymás, illetve más rászorulók lakását újítják fel” - mondta Rácz Zsuzsa.

Hozzátette, ezáltal ezeknek az embereknek újra lett önbecsülése, visszatért az életkedvük. Ez a modell mindenhol használható lenne az országban – jegyezte meg.

„A jelölések több mint fele vidékről érkezik, szinte mindenhonnan.”

A díj utóéletéről, hatásáról az Aranyanyu-díj zsűritagja azt mondta, erre jó példa Almási Mónika története.

„Általa tudtam meg, hogy létezik olyan hivatás, hogy kórházpedagógus. Magyarországon alig ötvenen vannak, nincs is önálló képzése, miközben óriási szükség van rá, elsősorban a gyermekonkológián. Almási Mónika már ott tart, hogy a Richter támogatásával is létrehozott egy Kórházsuli nevű programot, amelybe egészséges kortársakat, középiskolásokat is bevont, hogy akár hónapokig, évekig kórházban fekvő gyerekek társaságot kapjanak. Olyan támogatói körük legyen, amire támaszkodhatnak” - mondta el Rácz Zsuzsa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×