eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Gazdasági változásokat ígért az Egyesült Államok új elnöke - a nap hírei

Magyarország célja, hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai ne sérüljenek a Brexittel – jelentette ki Londonban a kormányfő. Az idén 2,1, jövőre 2,6 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság.

Egységre szólított és gazdasági változásokat ígért első beszédében az Egyesült Államok megválasztott elnöke. A republikánus Donald Trump hangsúlyozta: Amerika érdekeit helyezi majd minden elé, mindenkivel közös platformot keres majd az ellenségeskedés helyett. Hillary Clinton a Demokrata Párt elnökjelöltje elismerte vereségét, támogatói előtt elmondott beszédében együttműködést és békés hatalomváltást ígért Donald Trumpnak. Hangsúlyozta egyúttal, hogy a jövőben is mindent megtesz az amerikai demokrácia védelméért.

Gördülékeny hatalomátadást ígért utódjának a hivatalban lévő amerikai elnök. Barack Obama kijelentette: az Egyesült Államoknak az egység érzetére, befogadásra, egymás és az intézmények tiszteletére van szüksége, és reményét fejezte ki, hogy megválasztott republikánus párti elnök az átmenet idején ebben a szellemiségben tevékenykedik. Barack Obama csütörtökön találkozik Donald Trumppal.

Az Egyesült Államokban megőrizték törvényhozási többségüket a republikánusok. Az elnökválasztással egy időben tartott voksolás eredményeként a Republikánus Pártnak a képviselőházban 238 képviselője lesz, míg a demokraták 193 bársonyszéket szereztek, a szenátusban pedig 51:47 arányú a republikánus többség.

Magyarország azt szeretné elérni, hogy a brit uniós tagság megszűnésével ne sérüljenek a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai - jelentette ki Londonban a kormányfő. Orbán Viktor a Theresa May brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után közölte: a találkozón egyetértés alakult ki arról, hogy a munkavállalók ügyét a viszonosság elve alapján kell kezelni. Ha az Európában élő britek szerzett jogai nem csorbulnak, abban az esetben a londoni kormány álláspontja szerint a Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgárok jogai sem sérülhetnek.

Az idén 2,1, jövőre 2,6 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság. A testület ma tette közzé Brüsszelben az esedékes őszi gazdasági előrejelzését az unió egészére, és az egyes tagországokra nézve. A helyzetértékelés szerint a magyar bruttó hazai termék tavaly 3,1, 2014-ben pedig 4 százalékkal nőtt. A növekedés visszaesése annak tudható be, hogy mérséklődik az uniós források felhasználása ezáltal csökken azok növekedésserkentő ereje. A szakemberek szerint a következő 2 év növekedésnek is a magánfogyasztás lesz a hajtóereje.

Mintegy 400 milliárd forint használható fel 2020-ig a határ menti települések fejlesztésére. A Miniszterelnökség nemzetközi helyettes államtitkára elmondta: az aktuális európai uniós finanszírozási ciklusban rendelkezésre álló összeg infrastruktúrafejlesztésre, a települések környezeti állapotának, egészségügyi rendszerének fejlesztésére illetve az oktatás, a turisztika és a kutatás területére is fordítható. Perényi Zsigmond kiemelte: a jelenlegi pénzügyi szakaszban a kis- és közepes vállalkozások is pályázati lehetőséghez jutnak.

Befogadó, esélyteremtő iskolákat tart szükségesnek a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly egy józsefvárosi szakmai konferencián közölte, csak úgy lehet sikeresen harcolni a szegregáció ellen, ha szemléletformáló, együttműködő, a partnereket és az érintetteket bevonó módon kezelik a kérdést. Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár is kiemelte a hátrányos helyzetű gyermekek esélyteremtésének fontosságát, a rosszabb körülmények között működő iskolák fejlesztését.

Jövőre már kézzelfogható eredményei lesznek a Digitális Jólét Programnak - jelentette ki a területért felelős miniszterelnöki biztos. Deutsch Tamás egy szakmai rendezvényen elmondta: az áfa csökkentésével 2017 januárjától mindenkinek csaknem egy havi díj mértékével kevesebbet kell majd fizetnie a vezetékes és a mobilinternetért. Januártól elérhető lesz az internetet eddig nem használók számára a kedvezményes előfizetési árú Digitális Jólét Alapcsomag.

Tovább csökken az üzemanyagok ára. A Mol pénteken 4-4 forinttal mérsékli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Az autósok a benzint 337, a dízelt 349 forintos átlagáron tankolhatják majd.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×