INFORÁDIÓ 
2019. november 13. szerda
Szilvia

járulékcsökkentés

bankszámla

a nap legfontosabb hírei

Folytatódik az egyeztetés a járulékcsökkentésről - a nap hírei

InfoRádió

A kormány az eddiginél szélesebb körben egyeztet a járulékcsökkentésről - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Könnyebb és egyszerűbb bankszámlát váltani a most életbe lépett kormányrendelet alapján. Egyetértettek a pártok a kistelepülési polgármesterek bérének rendezéséről. A nap legfontosabb hírei november 2-án.

A kormány az eddiginél szélesebb körben egyeztet a járulékcsökkentésről - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály elmondta: a járulékcsökkentéssel a magyar gazdaság versenyképességét kell erősíteni úgy, hogy Magyarország 5-6 éven belül érje el a visegrádi államok átlagát. A tárcavezető szólt arról is, hogy a kabinet megvárja az új hitelminősítői döntést, és azután dönt a letelepedési kötvény további sorsáról.

Könnyebb és egyszerűbb bankszámlát váltani a most életbe lépett kormányrendelet alapján - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint az új szabályozás világosan tartalmazza, hogy a korábbi számlavezető pénzforgalmi szolgáltató nem utasíthatja vissza a fogyasztó számlaváltási meghatalmazását, amely alapján 12 munkanapon belül el kell intéznie a teljes adminisztrációt.

A közép-kelet- és dél-kelet-európai gazdaságok mérsékelt ütemű gazdasági növekedéséről számolt be legújabb felmérésében az Nemzetközi Valutaalap. Az előrejelzés szerint a magyar gazdaság növekedési üteme az idei 2 százalékról jövőre 2,5 százalékra gyorsul. Magyarországon a személyi fogyasztás az idén és jövőre is 3,2 százalékkal emelkedik, a GDP-arányos államadósság pedig 75,3 százalékról 75,1 százalékra csökken.

Több mint 1 millió autóst érint a szerdán indult év végi kötelező gépjármű felelősség-biztosítási kampány, az idén 3 biztosító nem hirdetett új díjakat. Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs főosztályvezetője az InfoRádióban elmondta: az autósok november 30-ig dönthetnek a biztosítóváltásról és további egy hónapjuk van az új szerződés megkötésére. Szakértők szerint 100 ezer ügyfél vált majd szolgáltatót és átlagosan 15 százalékos lehet a tarifaemelés.

Egyetértettek a pártok a kistelepülési polgármesterek bérének rendezéséről a szerdai ötpárti egyeztetésen. Boldog István fideszes parlamenti képviselő a tanácskozás után arra emlékeztetett, hogy a legutóbbi önkormányzati választás után csökkent az 1500-nál kevesebb lakosú települések polgármestereinek bére. Szerinte méltatlan, hogy 50-100 ezer forinttal is kevesebbet keressenek az érintett településvezetők, mint korábban. Az ötpárti tárgyalás jövő hétfőn folytatódik.

Összesen 730 millió forint értékben támogat 253 pályázatot a kormány a most lezárult Tanyafejlesztési programban. A felhívásra 478 kérelem érkezett. Az agrárfejlesztésért felelős államtitkár elmondta: települési térségi fejlesztésekre 200 millió forint, tanyagazdaságok fejlesztésére, illetve új tanyagazdaságok indítására 400 millió, a tanyák lakóépületének felújítására, a lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre pedig 125 millió forint volt a keret. V. Németh Zsolt hozzátette: a tanyafejlesztési pályázatot jövőre is kiírják.

Országgyűlési határozat ítélheti el a keresztényüldözést - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta: a javaslat egyrészt minden humanitárius segítség megadását javasolja Magyarország részéről, másrészt felszólítja a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy lépjen fel a keresztényüldözés elkövetői ellen.

Befejeződtek az őszi írásbeli érettségik és hamarosan megkezdődnek a szóbeli vizsgák. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a tanév rendjében meghatározott 10 nap alatt 119 vizsgahelyszínen mintegy 9 ezer diák írásbelizett. Az érettségik következő szakasza az emelt szintű szóbelik időszaka lesz november 10-e és 14-e között, majd november 21-e és 25-e között tartják a középiskolákban a középszintű szóbeli vizsgákat.

A fővárosi MSZP szerint jövő nyárig, vagyis a budapesti vizes világbajnokság befejezéséig biztosan nem kezdődik meg a 3-as metró felújítása. Horváth Csaba szocialista fővárosi képviselő az InfoRádió Aréna című műsorában kijelentette: hivatalosan semmilyen információja nincs a fővárosi közgyűlésnek a 3-as metró állapotáról. Beszélt arról is: mindenképpen koalícióra kell lépniük a baloldali ellenzéki pártoknak a 2018-as választások előtt.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018