eur:
393.65
usd:
369.33
bux:
65787.69
2024. április 23. kedd Béla
Százezren tűntek el a munkaerőpiacról

Százezren tűntek el a munkaerőpiacról

A Liga Szakszervezetek csak a munkaerőhiány ideiglenes megoldásaként tudja elfogadni a külföldi munkavállalók magyarországi alkalmazását - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a szervezet elnöke. Mészáros Melinda beszélt arról is, hogy a hozzáadott érték arányának növeléséhez elengedhetetlen a munkakörülmények javítása.

Nógrád megyében régóta mexikói munkavállalókat foglalkoztatnak, az egyik dunántúli üzemben mongolok dolgoznak, míg Jászfényszarun jelentős számú ukrán állampolgár vállalt munkát a lassan minden ágazatban érzékelhető munkaerőhiány miatt, a Liga Szakszervezetek azonban nem így orvosolná a problémát – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mészáros Melinda elnök.

„A Liga álláspontja alapvetően az, hogy ez csak ideiglenes megoldás lehet, hosszú távon foglalkoztatáspolitikai koncepció kidolgozásával, az oktatással és a szakképzés fejlesztésével hazai forrásból kell megoldani ezt a kérdést” - hangsúlyozta a vezető.

Arra a felvetésre, hogy ez több generációnyi időt vehet igénybe, míg munkaerőre most lenne szükségük a munkáltatóknak, Mészáros Melinda azt mondta, hogy első körben vissza kellene vezetni a munkaerőpiacra azokat, akik jelentős számban kiestek a foglalkoztatásból.

„Nagyjából százezer ember szinte ellátás nélkül, gyakorlatilag eltűnt a rendszerből. Őket betanított munkára viszonylag rövid képzési idővel vissza lehetne csábítani, de természetesen jobb béreket és jobb kondíciókat kell nyújtani számukra annál, mint ami a közfoglalkoztatási rendszerben megjelenik” - fejtette ki.

A közfoglalkoztatási rendszerről a szakszervezeti vezető úgy fogalmazott, hogy szükség van rá, ám abban már nem biztos, hogy ilyen arányban, sőt abban sem, hogy stabilizálni kellene a jelenlegi rendszert, mert – mint mondta – nagyobb gondot kellene fordítani arra, hogy az érintettek visszajuthassanak a munkaerőpiacra.

Komoly szívfájdalom

Még két hete sincs, hogy a Magyar Közlönyben megjelent a Nemzeti Versenyképességi Tanács létrehozásáról szóló határozat. Hamarosan feláll a testület, amelynek feladata a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából releváns kezdeményezések véleményezése, valamint versenyképességet javító javaslatok megfogalmazása. A Liga Szakszervezetek elnöke komoly szívfájdalomnak nevezte, hogy a munkavállalói oldal ebben nem kapott szerepet, pedig nekik is helyük lenne a testületben.

Mészáros Melinda hangsúlyozta: nem szabad figyelmen kívül hagyni a munkavállalói értékeket, azokkal számolni kell hosszú távon is.

Arra a felvetésre, hogy Magyarországon felmérések szerint kisebb a hozzáadott érték az európai uniós átlagnál a szakszervezet vezetője azt mondta: ezt alapvetően két tényező befolyásolja, a bér és a munkakörülmények. Ha ezeken javítanak, az a hozzáadott érték aránya is növekszik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×