eur:
394.33
usd:
370
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Jönnek a P betűvel kezdődő rendszámok

Jönnek a P betűvel kezdődő rendszámok

Hamarosan a P betűvel kezdődő rendszámtáblák kerülnek a járművekre, mivel az N karakteres rendszámtáblák hamarosan elfogynak – mondta a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának szóvivője. O és Q betűvel azért nem kezdődnek rendszámok, mert ezek problémákat okozhatnak a rendszámfelismerő rendszereknél – indokolta Társi-Riczkó Mária.

„Jelenleg az N betűvel kezdődő betűkombinációval ellátott rendszámok vannak forgalomban. Amikor ezek kifutnak, a P karakterrel kezdődő rendszámokat fogjuk gyártani” - közölte a szóvivő.

Az indoklás szerint azért nem kezdődhetnek O karakterrel a rendszámok – ahogy az egyébként következne az ABC-sorrendben –, mert ez a karakter könnyen összetéveszthető a Q, illetve a „nulla”-karakterekkel is.

„Ez különösen az automatikus rendszámfelismerő rendszereknél jelenthet azonosítási problémákat például az autópályákon vagy a parkolóházakban elhelyezett rendszereknél” - tudatta Társi-Riczkó Mária.

Hozzátette, hogy Q betűvel kezdődő rendszám sem lesz forgalomban.

„Ez alól csak az lehet kivétel, ha valaki egyéni rendszámtáblát rendel” - tette hozzá.

Közölte, hogy a P betűvel kezdődő rendszámokat nagyjából decemberben kezdik el gyártani.

„A meglévő adatok és a tapasztalatok alapján körülbelül 2030-ra futhat ki a 3 betű - 3 szám karakterű rendszámtábla, amit most használunk. Ez távlati időpont, és még nincsenek információink arról, hogy ezután milyen típusú és milyen karakterekből álló rendszámtáblák kerülnek majd forgalomba Magyarországon” - mondta el Társi-Riczkó Mária.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a Q és az O betű azért nem esik ki teljesen, középső betűként mindkettő szerepelhet. Vagyis első és harmadik betűként nem, csak középen használhatjuk majd.

„Korábban is volt már arra példa, hogy egyes betűk és betűkombinációk szándékosan kimaradtak. A három betűkarakterből ugyanis értelmes magyar szavakat lehet alkotni, amelyek között vannak természetesen obszcén szavak is, így az ezekkel a karakterekkel rendelkező rendszámtáblákat le sem gyártjuk, és forgalomba sem kerülnek” - mondta a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×