eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

Támogatják a bölcsődei nevelők továbbtanulását

A bölcsődei szakmát népszerűsíti az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca azt szeretné, hogy a középfokú végzettségű kisgyermeknevelők közül minél többen szerezzenek felsőfokú képesítést. Ehhez több egyszerűsítést is bevezetnek.

Novák Katalin, család, ifjúsági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: a csecsemő- és kisgyermeknevelő szak 2009 óta működik, hat féléves alapképzésként, 12 felsőoktatási intézményben. Tanulmányaikat a hallgatók 97 százaléka államilag finanszírozott képzésben végzi.

Átlagosan 200-an végeztek csecsemő- és kisgyermeknevelőként nappali és levelező szakon az elmúlt három évben. A jelentkezők száma háromszorosára nőtt 2015-hez képest, ami azt jelzi ez a szakma vonzóbb lett a fiatalok, illetve a bölcsődei dolgozók számára.

Rámutatott: minél több bölcsődei kisgyermeknevelő számára szeretnék lehetővé tenni, hogy felsőfokú végzettséget szerezzen.

Kitért arra is: a középfokú végzettségű kisgyermeknevelők béremeléséről múlt héten döntött a kormány, jövőre 1,5 milliárd áll rendelkezésre, ez átlagosan 12 százalékos, bruttó 17 ezer forintos növekedést jelent majd havonta.

Az életpályával januártól a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőknek, szakembereknek - mintegy 900 érintettnek - havi 40-60 ezer forinttal nőtt a bére.

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy a bölcsődei rendszert átalakítják, s négy intézménytípus lesz jövő januártól. 2018. december 31-ig kaptak időt az önkormányzatok, hogy a kötelezettségnek eleget tegyenek.

A kisebb településeken is lesznek bölcsődék, ezt minden olyan településen meg kell szervezni, ahol legalább 40 három év alatti gyermek van, vagy öt olyan gyermek van, akiknek szülei igénylik ezt.

Ezzel párhuzamosan a férőhelyeket folyamatosan bővítették az elmúlt hat évben, és ezt folytatják az elkövetkező időszakban. 100 milliárdot irányoztak elő bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítésére, s a jelenlegi 45 ezer bölcsődei férőhelyet 60 ezerre emelnék az elkövetkező években - mondta.

Palkovics László oktatási államtitkár közölte: a képzéseket szeretnék odavinni, ahol erre fokozott igény van. Példaként Tatát említette, ahol felsőoktatási közösségi képzőközpontban lehet majd a képzést elvégezni, levelező formában, a Nyugat-magyarországi Egyetem közreműködésével.

Megvizsgálják azt is, milyen egyéb képzettséget, gyakorlati tapasztalatot lehet beszámítani, illetve segítenék a nyelvvizsga-követelményeknek való megfelelést.

A korábban érettségizetteket szeretnék támogatni a felvételire való felkészülésben is - jelezte az oktatási államtitkár.

Palkovics László kitért arra is: míg egy főiskolai végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelő korábban 162 ezer forinttal számolhatott, keresete 269 ezerre nőtt január elsejétől az életpálya modellnek köszönhetően. . Egyetemi végzettséggel pedig 201 ezerről 297 ezerre nőtt a bér.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×